Узгој проса – једноставно и исплативо

Мали број пољопривредника у јужном Банату се одлучује за другу сетву, иако она доноси додатни приход. Владимир Панић и Вукашин Ристић из Панчева први пут су посејали просо да би остварили додатни приход и нису се покајали.

Владимир и Вукашин су пре два месеца, после вађења уљане репице, заједно одлучили да на 35 хектара први пут посеју пострно просо, како би остварили додатни приход.

Ова биљка је отпорна на сушу, а кишно лето је допринело да имају принос од три тоне по хектару, што је изузетно добро за другу жетву.

"Јако је захвална култура, има један третман прскања од корова, један третман за инсекте, ђубри се само азотом и зато је врло једноствано одржавати", објашњава Вукашин.

Поучени добрим искуством, ови пољопривредници из Панчева следеће године ће проширити површине пострним пољопривредним културама.

"Биће ту још пострних култура које су економски исплативе, али треба знати и припремити земљиште на време, посејати и све испланирати у задатим роковима и када се круг затвори и успех не изостаје", напомиње Владимир.

Просо је веома тражен на нашем тржишту и користи се углавном за исхрану домаћих животиња и кућних пернатих љубимаца, а од скора и за производњу алкохола и пива.

"Што се проса тиче, њега скоро и да нема на домаћем тржишту из домаће производње и углавном се увози. Ово је сад нешто ново код нас и постигли смо и релативно добру цену од 30 динара за килограм што ће обезбедити профит произвођачима", каже откупљивач из Панчева Мирча Никша.

Све више пољопривредника у јужном Банату се одлучује за производњу алтернативних пољопривредних култура, јер су израчунали да уз мања улагања могу остварити већу зараду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво