Светско признање и добра цена за српска вина на кинеском тржишту

Светско тржиште вина вреди преко 300 милијарди долара и расте годишње око пет одсто. Доминирају земље западне Европе. А у Србији последњих година ничу нови виногради – вино је све квалитетније и осваја и најважнија светска признања и медаље. Оно што домаћим винарима и даље недостаје је бољи ино-пласман. Зато најављени, већи извоз на огромно кинеско тржиште виде као велику шансу.

Виногради Јеремића простиру се на смедеревским брежуљцима изнад Дунава на око 12 хектара. Квалитетом грожђа и вина доминирају "мерло" и "совињон бели". Ничу и нови виногради. Расте и извоз у неколико земаља. У Кину годишње одлази око девет хиљада боца.

"Ове године смо потписали уговор о заступништву са купцем који је инсистирао на томе и управо му спремамо један контејнер са истом количином", каже Славољуб Јеремић, винар из Смедерева.

Додаје да је права благодат сарађивати с најмногољуднијом земљом на свету и да народ у Кини воли не само вина него и друге производе из Србије.

Виногради у Србији простиру се на око 23.000 хектара, а годишње произведемо око милион и по хектолитара вина. И држава доста улаже у нове засаде, механизацију, удружења, повећање извоза.

Извоз у Кину је удвостручен je у поређењу са 2016. годином.

"Кина је четврти увозник вина на планети, иако то до пре 10 до 15 година није била. Прошле године извезли смо oko 370.000 боца вина према Кини и то је вино које смо веома добро наплатили. Цена флаше је била између три и по и четири евра, што није случај код извоза према Русији где је цена евро, евро и 20. То само говори о каквим купцима је реч и да желе скупља вина", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

"Из Србије постоји одређени извоз, али је то још увек појединачно. Нема још увек систематског  и организованог наступа. Зато ми поздрављамо ове иницијативе да се на нивоу државе удруже произвођачи како бисмо били конкурентнији и присутнији", каже Веселин Деспотовић из Удржења винара "Шумадија".

Према његовим речима, домаћи произвођачи имају слободних количина за извоз на кинеско тржиште.

Српско виноградарство и винарство једна је од најбрже растућих грана привреде. Имамо 340 произвођача вина, више од 100 вина са географским пореклом, а развија се у Европи све траженији вински туризам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи