Ваљевско виногорје одолева изазовима

Ова година је због неповољних временских прилика била тешка за поједине воћаре. У ваљевском крају, виноградари, окупљени у удружењу "Градина" успели су да сачувају чокоте и имају добру бербу.

За готово четврт века, колико је прошло од обнављања винограда у околини Ваљева, за виноградаре окупљење у удружењу "Градина", није било теже и захтевније сезоне. Дуги кишни периоди, посебно у јулу, захтевали су ове године знатно више рада али и средстава за заштиту винограда.

Јован Симић из села Мрчић код Ваљева каже да је сезона била тежа од осталих.

"Коштала је дупло више у односу на нормалне године. Морали смо да прскамо на сваких четири до седам дана у периоду од 26 дана који су били кишни", рекао је Симић. 

Успели су виноградари "Градине" да одбаране своје винограде од болести, које су узеле данак у неким виноградима широм Србије. Зато су овакви пропали чокоти реткост у овим виноградима.

"Тако да смо се борили са пламењачом и са сивом трулежи. Али смо успели релативно да се изборимо да смо имали мали проценат трулежи, а све друго успели смо да сачувамо и да доведемо до краја за бербу", рекао је Драган Крстајић из села Мрчић код Ваљева.

Упркос тешким условима, виноградари имају добру бербу. Грожђа никад више, а очекују и добро вино, упркос мањку шећера, посебно у белим сортама.

"Ове године, нажалост, ко год је у целој Србији у виногорју Србије имао у белим сортама од 18, 19 евентуално 20 јединица, то је било изузетно добро. Али зато ове црвене сорте, сад завршавамо бербу, оне су већ добациле до 22 што гарантује једно солидно и  лепо лепршаво вино", објашњава Милован Стојковић, председник Удружења виноградара и винара "Градина".

Овакво стање винограда на крају турбулентне сезоне, уз зелене и активне ластаре, нису баш чести ових дана у виногорју Србије.

Виноградари "Градине" то истичу с поносом и очекују да ће њихов труд и знање, потковано великим искуством, бити награђено и новим медаљама и признањима за квалитет њиховог овогодишњег вина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво