Кина љута због санкција, Трамп прети новим наметима

Ново заоштравање на релацији Пекинг–Вашингтон у сфери трговине. Кина је отказала предстојеће трговинске разговоре са Сједињеним Америчким Државама незадовољна нових америчким царинама на кинеску увозну робу, вредну 200 милијарди долара. На другој страни амерички председник Доналд Трамп прети новим тарифама и додаје да Америка има много решења на располагању.

Потпредседник кинеске владе Лију Хе требало је да иде у Вашингтон наредне недеље на трговинске разговоре са америчким званичницима, али је та посета отказана, пише Волстрит џорнал.

Нешто раније Кина је као узвратну меру на нове америчке царине, увела додатне тарифе вредне 60 милијарди долара на америчке производе.

"Увели смо царине од 25 процената на увезену кинеску робу вредну 200 милијарди долара. Увешћемо и нове тарифе ако Кинези узврате. Они желе договор, али видећемо да ли ћемо моћи да га постигнемо. Кина је предуго имала велике користи од нас. Неће бити још дуго", поручује председник САД Доналд Трамп.

На другој страни кинеске фирме се спремају за нове америчке царине. Текстилне компаније предузимају мере предострожности, а помажу им локална удружења текстилаца. Тако је и у области Јуханг, где би на удару могло бити 120 текстилних фирми.

"Америчке акције веома шкоде нашим предузетницима, то је сурови трговински рат. На основу наше анализе, осећамо да би текстилни производи могли да се нађу на америчком списку у једном тренутку, за месец, два или три, до тога ће свакако доћи", напомиње адвокат Џу Хајченг из Удружења за текстил области Јуханг.

Ђанг Лишан, председник Удружења за текстил области Јуханг, сматра да Кина не сме да се узда само у једну земљу, Америку, већ да извози текстил и у Немачку, Сингапур, на Блиски исток.

"Због тога говоримо нашим компанијама, чланицама Удружења, да буду присутне на више тржишта. У оквиру иницијативе 'Један појас – један пут' постоји огромно тржиште до којег се може допрети", додаје Ђанг.

Најновије америчке тарифе на кинеске производе ступају на снагу у понедељак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво