Шеф "Мицубишија" за РТС: Србија погодан амбијент за Каизен

Како унапредити пословање и ефикасност компанија? Јапански одговор на то је примена "Каизен концепта". О јапанској филозофији пословања и његовој перспективи у Србији за РТС је говорио генерални менаџер "Мицубишија" Наоки Цукада.

Највеће светске привреде свој успех дугују продуктивном раду и добром управљању компанија, односно - менаџементу. Пре пола века јапански произвођач аутомобила "Тојота" увео је у своју пословну праксу концепт под називом "каизен", што значи побољшање у послу на дневној основи, како би се целокупан пословни процес унапредио.

Овај концепт убрзо је нашао примену широм света посредством Каизен Института који је основан средином осамдесетих.

Ова пословна филозофија стигла је и у Србију захваљујући господину Наоки Цукада, генералном менаџеру јапанске фирме "Мицубиши", која у нашој земљи послује од 1965. године. Сарађује и са осталим земљама Западног Балкана, како би као партнери остварили заједнички наступ и развој.

"Каизен је добро средство за побољшање учинка и ефикасности у предузећу - њихове профитабилности као и личном развоју и напретку запослених. Овај концепт додатно доприноси продуктивности компанија, посебно у земљама у којима су постављени одређени етички стандарди. Каизен се примењује у индустрији, али и у школама, болницама", рекао је за РТС Наоки Цукада.

Какво је искуство Јапана у примени Каизен концепта?

– Каизен може да побољша пословну ефикасност предузећа, а то подразумева и боље приходе и више слободног времена за приватни живот запослених. То се са своје стране одражава на бољи учинак на послу.

Да ли имате пример за то?

– Оно што је добро је то да ми делимо исте стандарде који важе и за све нове раднике. Они имају прилику да представе своје способности и знање и да их унапреде. То је суштина наше ефикасности и запослени су веома задовољни, због чега се Каизен концепт шири, укључујући и Србију.

Какво је ваше лично искуство у примени Каизен концепта у Србији?

– Из мог трогодишњег искуства у Србији могу да закључим да је ваш народ високо мотивисан не само у јавном, већ и приватном сектору. Приватни сектор је овде још млад и потребно је да се прошири и побољша. Ви имате и јаке етичке стандарде засноване на вери, као и ми у Јапану. Овде је погодан амбијент за примену Каизен концепта, сада је потребно да га унапредимо.

Цукада истиче подршку коју има од компанија у Србији, али и наше владе која је подржала кандидатуру јапанског града Осаке за домаћина светске изложбе Експо 2025. Одлука се очекује у новембру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво