Мали: Србија не жели да промаши четврту индустријску револуцију

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да је током посете српске делегације Кини потписано 11 уговора укупне вредности преко три милијарде долара и да је важна порука да Србија не жели да промаши четврту индустријску револуцију. Желимо да уђемо у иновативне делатности и да будемо лидери у томе, то ће нам обезбедити високу стопу раста за будућност и сигуран посао младима који долазе, поручио је Мали.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је у сваком погледу посета председника Вучића Кини била историјска, јер је имао прилику да се по пети пут сусретне са једним од два најмоћнија човека на планети у овом тренутку.

"Када је председник Кине Си Ђинпинг рекао да постоји огромно поверење између председника Вучића и њега и да је то огромно поверење основа за челично пријатељство између српског и кинеског народа. Онда је рекао челични пријатељи су они који су најбољи од добрих пријатеља", навео је Мали и додао да му је било драго што је био део тог историјског тренутка.

"Онда се тако никада бољи политички односи преливају у економску сферу. Ми смо ових пар дана потписали 11 споразума укупне вредности преко три милијарде долара", нагласио је Мали.

Указао је да је један од уговора и онај о приватизацији, односно преузимању РТБ Бор.

"То је уговор вредности милијарду 460 милиона долара који ће бити инвестиране у РТБ Бор у наредних шест година. Замислите само како ће да изгледа исток Србије – Бор, Мајданпек, Доњи Милановац и цео тај део Србије након толиких инвестиција", рекао је Мали.

Истакао је да РТБ Бор од компаније који је била на рубу пропасти има партнера који ће да повећа производњу, који ће да обезбеди сигуран посао радницима, али и да допринесе повећању БДП-а Србије од 1,5 одсто на годишњем нивоу.

Такође, навео је Мали, потписан је и уговор за Фабрику гума у Зрењанину.

"Милијарду долара инвестиције у једну нову фабрику гума у Зрењанину. Осим тог једног уговора потписали смо још два уговора која су везана за тај град. То је нова будућност за цео Банат", додао је Мали.

Каже да је постигнут договор и о Индустријском парку у Борчи који ће се простирати на 320 хекатара и биће највећи кинески индустријски парк у Европи.

"Преко 1.000 компанија се очекује, скоро 10.000 радних места", рекао је Мали.

"Сада видите како је важан однос са Кином, колико је то важних уговора, колико је то нових радних места и колико је то нови подстицај за развој наше привреде", рекао је Мали.

На питање када ће се почети са реализацијом тих пројеката, Мали каже да су потписали уговор о завршетку обилазнице око Београда, од Остружнице ка Бубањ потоку, и да су радови већ почели, да улагање у исток Србије креће од 1. јануара.

"То су рокови који су веома кратки. Да будем најискренији, знајући председника Вучића, он већ размишља о томе које ћемо нове уговоре потписивати са кинеским партнерима и кинеским инвеститорима и веома је важна та порука да Србија не жели да промаши четврту индустријску револуцију", рекао је Мали.

Истиче да ми размишљамо сада на који начин да будемо део инвестиција које се односе на иновативне технологије, на индустрију знања, на ИТ, на нешто што је ново, нешто што мења будућност света, а не само Србије у наредним деценијама.

"Желимо да уђемо у те иновативне делатности и желимо да будемо лидери и у томе и то ће нам обезбедити и високу стопу раста за будућност, а такође и сигуран посао младима који долазе", навео је Мали.

"Од октобра сви пензионери ће имати никада веће пензије"

Министар Мали је указао да ће од октобра сви пензионери имати никада веће пензије.

"Већ од октобра месеца ове године имаћемо ситуацију да ће сви пензионери имати никада веће пензије и од октобра почиње повећање, дакле октобар, новембар, децембар", рекао је Мали.

Истакао је да се и наредне године, у зависности од тога какви ће резултати бити у буџету, размишља о даљем повећању пензија.

"Управо је то повећање пензија резултат веома одговорне економске политике и резултата који су постигнути у протеклих пар година. Ми, као што знате, јединствени смо у томе да имамо суфицит у буџету већ трећу годину заредом, управо због тога што на одговоран начин водимо економску политику ове земље", навео је Мали.

Фискални савет затражио је да се повуку предложене измене којима се укида формула за повећање пензија, у складу са инфлацијом и привредним растом, и Влади се омогућује да одлучује кад и колико новчано увећање ће дати уз пензију, а Мали наводи да нико не треба да брине јер је Влада показала да доноси не политичке одлуке него економске.

"Нема разлога да пензије се не повећавају и више од неке индексације уколико резултати остварени, превасходно у привреди, то омогућавају", рекао је Мали.

"Управо те измене нама дају за право и дају нам могућност да повећамо пензије и више него што то говори нека индексација и зато инсистирамо на томе да управо наши најстарији суграђани добију више уколико резултати у нашој привреди буду бољи", каже Мали.

На питање када ће бити укинут закон о привременом смањењу зарада у јавном сектору, министар финансија каже да о томе разговарају са Међународним монетарним фондом.

"Делегација са Џејмсом Руфом на челу је у понедељак у Београду, дакле целе наредне недеље очекују нас разговори о томе и до краја септембра, као што сам већ рекао пре пар месеци, изаћи ћемо и са тим предлогом сходно разговорима и договорима које ћемо са њима направити", закључио је Мали.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво