Са Железаром оживело и Смедерево

"Хбис" је пре нешто више од две године приватизовао смедеревску железару. Кинески власник подигао је производњу и извоз, а та стабилност пословања значајно оживљава и Смедерево. Нови круг обуке који је управо почео проћи ће више од хиљаду запослених.

"Хбис група" има 70 компанија у више од 30 земаља и ниво рада мора бити као у њиховој централи и челичани у Кини, која је једна од најсавременијих у свету. За те технолошке процесе производње обучавају се и запослени у смедеревској железари. А курсеве са "Хбисом"  организује кинеско Министарство трговине.

Заменик директора "Хбис групе" Чи Гуију наводи да је компанија од прошле године почела да организује курсеве. "Било их је осам, обуку је прошло 1.500 радника. Ове године ће их бити још осам, а похађаће их више од хиљаду полазника", додао је Чи.

Град очекује и нове кинеске инвестиције, али најважније је што је "Хбис" донео стабилност пословања у Железару, јер она запошљава 5.200 људи.

Од "Хбиса" у буџет града годишње се слије 500 милиона динара. "Хбис" помаже локалној заједници, плате су редовне па се и у Смедереву живи и опуштеније.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић сматра да је врло важно то што руководство "Хбиса" води рачуна о радницима – стало им је да радници буду задовољни.

"Јако смо задовољни сарадњом, комуникацијом. Заједно смо организовали 'Смедеревску јесен', заједно решавамо проблеме", истиче Аврамовићева.

Мештани истичу да, од када су Кинези преузели управљање Железаром, ситуација у граду иде набоље.

А и Кинези који раде у Железари задовољни су и Смедеревом и Србијом.

"Осетио сам пријатељство српског народа. Оно што смо приметили, када идемо улицом, људи нам се јављају. Кажу – добар дан, и то је јако лепо, то нам баш прија", напомиње Фенг Гао, руководилац за истраживање тржишта у "Хбис Србија".

Асистент у кинеској компанији Шију Фан каже да је прво што је приметио чист град, па онда лепа природа и срдачан народ.

"Споразумевали смо се на српском и енглеском, а што се тиче разлика у пословању у Кини и Србији, њих решавамо разговором", додаје Шију.

Представници кинеског Министарства трговине и "Хбиса" потврдили су да кинеског председника редовно извештавају о резултатима рада челичане у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи