Стевановић: Радна места и модерне индустрије стижу у Смедерево

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић потписао је у Тјенђину, у присуству председника Србије Александра Вучића, у име Владе Србије два документа са кинеским партнерима који се односе на "Железару Смедерево" и изградњу Кинеско-српског индустријског парка у Смедереву.

Драган Стевановић је са представником кинеске покрајине Хебеј потписао Меморандум о разумевању, који се односи на "Железару", а Протокол о разумевању који се односи на изградњу Кинеско-српског индустријског парка потписао је са кинеском компанијом "Хбис". 

Према његовим речима, очекује се да кинески "Хбис" до краја месеца упути Влади Србије мастер план о индустријском парку, када ће се прецизније знати колико ће индустрија у парку пословати и "ког габарита" ће бити.

"Верујем да ће Кинеско-српски индустријски парк у Смедереву, када тај пројекат буде реализован, имати капацитет да упосли око 20.000 људи. То је од великог значаја, не само за Смедерево, већ ће то бити веома значајно за читав округ, али и за буџет Републике Србије", рекао је Стевановић, који је у посети Кини као члан делегације Србије, предвођене председником Александром Вучићем.

Државни секретар је истакао да су у потписаним документима већ дефинисани рокови и динамика реализације пројекта.

Прва фаза ће, како се очекује, бити завршена у наредне две године, а друга 2021. и 2022. године. 

"У Индустријском парку ће, на површини од око 400 хектара, бити лоцирана производња софистициране опреме у машинској и електро индустрији, затим производња грађевинског материјала, индустрија зелене енергије, компоненте за аутомобиле који се покрећу на нова погонска горива. Имаћемо све што је у духу иновација, нових технологија и што ствара нову и већу вредност", рекао је Стевановић.

Додао је да ће свакако бити заступљени и радно интензивни пројекти, а паралелно са њима развијаће се и капитално интензивни, што је, како је рекао, веома значајно за економски раст Србије.

Стевановић је рекао да је дат посебан значај потписаним документима и тако што су двојица председника, Александар Вучић и Си Ђинпинг, у директном разговору поменули та улагања. 

"Посета је, и сам председник је рекао, можда најбоља и најинтересантнија и најзначајнија за Србију до сада. Ја сам у лично име и у име Министарства привреде јако задовољан посетом Кини и верујем у добре резултате који ће уследити", закључио је Стевановић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво