Вучић: Огроман значај будућег индустријског парка у Борчи

Изградња Индустријског парка пријатељства у Борчи, који ће Србији донети укупну инвестицију у висини од две милијарде евра, од огромног је значаја за Србију, оценио је председник Александар Вучић.

Александар Вучић је рекао да је посебно значајно то што је данас управо кинески председник Си Ђинпинг ту тему споменуо у разговору са њим.

"Индустријски парк у Борчи не праве Кинези да нико не би дошао... И посебно је значајно што је председник Си споменуо индустријски парк у разговору са нама. Од великог је то значаја. Кинези су страховито озбиљна нација, они анализирају сваку реч коју они изговоре и анализирају сваку реч коју ми изговоримо", каже Вучић.

Председник је рекао да је у разговорима са Кинезима било речи о многим темама, једна тема су, прецизира, преференцијални кредити.

"Друге су додатне кинеске инвестиције у наше руднике, у нашу индустрију, изградњу индустријских паркова", додао је Вучић.

Управо по питању индустријских паркова, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић обавио је, каже председник, важан део посла.

Индустријски парк у Борчи простираће се на 320 хектара и у њему би требало да послује 1.000 кинеских компанија.

Према пројекцијама компаније ЦРБЦ, која ће инвестирати у парк, требало би да се отвори 10.000 нових радних места.

Директна инвестиција ЦРБЦ-а у Индустријски парк пријатељства требало би да износи око 220 милиона евра, а, ако се узму у обзир све компаније које би требало да почну да раде у парку, предвиђа се да ће вредност инвестиције бити укупно око две милијарде евра.

У наредним месецима план је да се дефинише тачан број компанија које ће доћи, те да влада крене са улагањем у инфраструктуру како би Кинези кренули са градњом једне по једне фабрике.

Вучић сутра на "летњем Давосу"

Председник Србије наставиће сутра посету Кини присуством отварању 12. годишњег састанка под називом "Нови победници", а у организацији Светског економског форума, познатијем као "летњи Давос".

Вучић ће у Тјенђину, где се Форум одржава, такође имати састанак са кинеским премијером Ли Кећангом. 

Биће то четврти пут да се састају председник Србије и премијер Кине. 

Вучић ће у Тјенђину, такође, разговарати са гувернером провинције Хебеј Су Ђином и представницима компаније "Хбис". 

Овогодишњи "летњи Давос" одржава се у знаку четврте индустријске револуције, а има за циљ да подстакне глобалне иновације и решења глобалних изазова. 

Како је најављено у саопштењу Светског економског форума, конференција ће бити највећа до сада, са више од 2.000 учесника из 100 земаља, који ће разговарати о принципима, протоколима, стандардима и решењима за одрживу будућност света. 

Четири земље биће заступљене на овој конференцији са шефовима држава или влада – поред председника Вучића "летњем Давосу" присуствоваће председник Естоније Керсти Каљулаид, председник Латвије Раимондс Вејонис, премијер Самое Туилаепа Лупесолиаи Саилеле Малиелегаои, а 38 земаља биће представљено на нивоу потпредседника владе или министара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво