Трговински рат Кине и САД, нови фронт

Администрација америчког председника Доналда Трампа увешће од наредне седмице тарифе на више од 200 милијарди долара увозне робе из Кине, што ће заоштрити трговински конфликт између две највеће економије света и поскупети производе за широку потрошњу, од ручних торбица до гума за бицикле.

На почетку, тарифе ће износити десет одсто, а од 1. јануара 2019. године ће бити повећане на 25 процената, извештава агенција АП.

Трамп је синоћ најавио овај потез који ће сигурно интензивирати непријатељство између Вашингтона и Пекинга, наводи америчка агенција.

Подсећа да је председник САД већ увео 25-процентне царине на 50 милијарди долара вредан увоз из Кине, на шта је Пекинг узвратио увођењем тарифа на америчку робу, између осталог и на соју, што је био "пуцањ" у председникове присталице у америчком пољопривредном региону. 

Пекинг је тада упозорио да ће увести тарифе на додатних 60 милијарди долара увоза из САД ако Трамп нареди увођење нових царина.

Амерички председник је синоћ запретио додатним "подизањем улога" ако Пекинг донесе одлуку о мерама одмазде, наводећи да ће се на мети царина наћи још додатних 267 милијарди долара кинеског увоза. Тиме би се укупан износ повећао на 517 милијарди долара, што практично "покрива" готово све производе које Кина продаје САД.

Након што је прикупила мишљења изнета у јавној расправи, администрација у Вашингтону је саопштила јуче да је повукла више ставки са раније листе 200 милијарди долара вредног увоза из Кине, укључујући и производе за заштиту деце попут бициклистичких кацига.

Победу су извојевали и "Епл" и амерички купци, будући да је администрација "скинула" паметне сатове и неке друге електронске производе широке потрошње са листе увозне робе из Кине.

Истовремено, Вашингтон је поручио да је и даље отворен за преговоре са Кином.

"Кина је имала много прилика да у потпуности реши питање наше забринутости. Још једном позивам кинеске лидере да предузму брзу акцију за окончање неправедне трговинске праксе своје земље", навео је Трамп у саопштењу.

Трамп је покренуо ову битку с циљем да казни Пекинг због, како каже, "кинеске предаторске тактике" чији је циљ да потисне технолошку доминацију САД у свету, а такође се жалио и на огроман амерички трговински дефицит с Кином, својим највећим трговинским партнером, који је достигао 336 милијарди долара.

Повећањем листе кинеске робе вредне 200 милијарди долара на коју ће се примењивати нове тарифе, Трамп ризикује и ширење негативних последица које ће трпети обични амерички грађани, оцењује АП. 

У том контексту наводи да се на листи таргетиране кинеске робе налази невероватно разнолика палета производа – од лососа до бамбусове рогозине – што америчке компаније присиљава да се довијају по питању добављача ван Кине, апсорбовања пореза на увоз или преношења тог терета на своје купце.

Кина: Немамо избора, следи одмазда за тарифе САД

Министарство трговине Кине саопштило је да та земља нема другог избора осим одмазде за најновију рунду америчких тарифа како би заштитила своја права и интересе у свету слободне трговине.

Иако се у саопштењу не наводи временски оквир или детаљи о врсти одмазде, САД су директно означене као кривац за уношење неизвесности у односе између две земље, оцењује Си-Ен-Би-Си.

"САД инсистирају на повећању тарифа, што уноси нову неизвесност у преговоре између две стране. Надамо се да ће САД препознати потенцијалне негативне последице таквих акција и предузети убедљиве мере како би на правовремен начин поправиле ситуацију", додаје се у саопштењу.

Кинеско министарство додаје и да САД нису биле "искрене", уз оцену да су преговори на равноправној основи једини начин за решавање спорних питања.

"Кина не може прихватити актуелне једностране трговинске акције САД", изјавио је портпарол тог министарства Генг Шуанг, а преноси Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво