Влада о енергетском (не)споразуму

Потпредседник Динкић иступио, са својим тимом, из Радне групе која преговара о продаји НИС-а. Влада наставља преговоре. Нови шеф преговарачког тима премијер Цветковић. Потпредседник Дачић, раније данас, изјавио да енергетски споразум са Русијом не може да угрози односе у Влади Србије.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић и његов тим напустили су Радну групу за преговоре о продаји НИС-а, пошто су оценили да нема чврстих правних гаранција да ће бити изграђен гасовод Јужни ток који ће пролазити кроз Србију. 

Тим су поред Динкића напустили и државни секретар у Министарсту економије Небојша Ћирић и представник Агенције за приватизаицију Бранислав Зец.

У саопштењу са данашње седнице Владе констатује се разрешење дела преговарачког тима и наводи да је "разматрана информација о досадашњем току преговора у вези са реализацијом нафтно-гасног аранжмана између Србије и Руске Федерације и да је одлучено да се наставе преговори у циљу финализације овог аранжмана".

Учествујући у данашњој скупштинској дискусији високи функционер СПС-а и директор Србијагаса Душан Бајатовић је рекао  да ће нови шеф преговатрачког тима бити премијер Мирко Цветковић, што показује да се преговори "подижу на виши ниво".

"Реализацијом гасно-нафтног аранжмана отворила би се могућност за потпуно нове односе Русије и Србије, и што је још важније, створила би се потпуно другачија геополитичка и безбедносна позиција Србије", рекао је Бајатовић, додавши да верује да, после изласка Динкића из преговарачког тима, неће бити угрожена стабилност Владе.

Динкићево писмо јавности 

Министар  Динкић упутио је, након седнице Владе, отворено писмо јавности у коме објашњава зашто се повукао се места председника Радне групе за вођење преговора са Гаспромом.

"Данас је Влада Србије одбила раније утврђени предлог преговарачког тима да се у даљем току преговора инсистира на истовременом потписивању сва три обавезујућа уговора - за НИС, гасовод Јужни ток и складиште Банатски двор. Истовремено, 11 чланова Владе (2 су била уздржана) је одбило и алтернативни предлог Министарства економије", каже потпредседник Владе у писму јавности.
 
Динкић је предложио да се у случају потписивања уговора само за НИС, инсистира на томе да се Гаспрому одмах пренесе у власништво 25% акција НИС-а, уз задржавање већинских управљачких права у рукама Србије, до потписивања обавезујућег уговора о изградњи гасовода, дакле за две године.
 
"Само у том случају би Србија осигурала јединствени пакет који произлази из енергетског споразума", сматра Динкићев тим.
 
Одговорност за економске последице нове преговарачке платформе, мораће да преузме неко други, закључује се у отвореном писму Млађана Динкића.

Дачић: Односи са Русијом стратешко питање  

Вицепремијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је, раније данас, да енергетски споразум са Русијом не може да угрози односе у Влади Србије и да нико не размишља да је реконструише.

"Све је било познато и кад смо улазили у коалицију и не видим да је дошло до неких додатних политичких разлика. Мислим да су политичка дешавања у Србији нормална, а енергетски споразум са Русима их не може угрозити", казао је Дачић гостујући на радију Б92.

Вицепремијер је оценио да многи олако дају изјаве да ће због "овога или онога" рушити Владу и додао да нема ништа против ако неко жели нове изборе.

"Однос са Русијом у овом тренутку није само економски, већ и политички, а стратешки интерес обе земље је да развијају међусобне односе. Остаје да се дефинише на који начин да Србија обезбеди да се потпишу сва три уговора", истакао је он.

Дачић је истакао и да се приликом потписивање споразума уопште није размишљало о могућности да гасовод не пролази кроз Србију, већ је то последица економске кризе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво