"Задовољавајућ темпо радова на изградњи моста у Обреновцу"

Једна од највећих кинеских инвестиција у инфраструктуру Србије јесте мост у Обреновцу који спаја леву и десну обалу Саве и премошћава реку Колубару. То је и почетак Коридора 11, који ће преко Обреновца, Уба и Љига, спојити ауто-пут до Прељине.

Владимир Станојевић, из стручног надзора ЈП "Путеви Србије", каже да Кинези раде сасвим задовољавајућим темпом, да је почетак радова био 5.5.2017. године, а рок за завршетак радова од 32 месеца истиче 5.1.2020. године.

Додао је да на мосту радову теку и пре рока, а да целокупна дужина те трасе Коридора 11 износи 17,5 километара.

"Траса моста је дугачка 1,7 километара, а од тога је готова у правцу раста стационаже лева распонска конструкција комплет, сем основног распона који премошћује реку Саву, тј. пловног пута реке Саве, док су радови на десној страни распонске конструкције започети тако да ће и они да се заврше", објаснио је Станојевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Поред моста на деоници 1 раде се и две велике петље - петља "Обреновац" на крају трасе и петља "Сурчин" на почетку трасе.

"Такође, насип у дужини 15,9 километара изводи се од песка, на њему се налази и 12 мостовских конструкција распона од 11 до 445 метара", нагласио је Станојевић.

Указао је да је технологија који кинески инвеститори користе идентична оној који су користили при изградњи Пупиновог моста.

Истиче да је безбедност и здравље на раду свих учесника на овом пројекту на највишем нивоу.

"Извођач улаже велике напоре, ми то конторлишемо, тако да што се тога тиче ту немамо никакав проблем", каже Станојевић.

Кинеска фирма "Шандонг хај спид" убрзано завршава још две деонице Коридора 11 и до нове године биће готов пут од Обреновца до Прељине.

Остали аутори: Драган Милутиновић
број коментара 0 Пошаљи коментар