Вредни споразуми између Србије и Кине, потписан и уговор за РТБ "Бор"

У присуству председника Србије Александра Вучића, у Пекингу је потписан уговор о стратешком партнерству за РТБ "Бор", као и више других важних економских споразума. Претходно је потписан споразум о улагању у Зрењанин вредан готово милијарду долара.

Уговор о стратешком партнерству између Владе Србије и РТБ "Бора" и компаније "Циђин" потписао је министар енергетике и рударства Александар Антић.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније "Шиђаџуанг Џиј" потписао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је, такође, потписао и Меморандум о разумевању између Републике Србије и "Шандонг" провинцијске транспортне групације.

Министар Мали потписао је и Протокол о реализацији Меморандума о разумевању Републике Србије и компаније "Ланџоу Гуантунг".

Поред тога, министар Мали потписао је и уговор о набавци опреме, радова и услуга за реализацију капиталног пројекта надзора у саобраћају између Републике Србије и компаније "Хуавеј".

"Данас је велики и важан дан за грађане Србије. Пет великих уговора смо потписали у Кини. Уговор о преузимању РТБ 'Бора', инвестиција од 1,460 милијарди долара. Толико ће доћи у Бор у наредних шест година. Не морам да причам колико ће то променити исток Србије, допринети расту и РТБ-а и тог дела Србије и наше целокупне економије. После четири неуспела покушаја приватизације од 2006. до 2009, успели смо да нађемо партнера који ће стартешки са Владом развијати тај за нас веома важан рудник и предузеће", рекао је министар финансија Синиша Мали.

Указао је да је потписан и уговор са компанијом "Шандонг Линглонг" око нове инвестиције, производње гумâ, нове фабрике гума у Зрењанину, инвестиције од скоро милијарду долара.

Даље је, како је додао, потписао уговор са кооперантом те фирме, која исто долази у Зрењанин, и још један уговор са компанијом која намерава да производи цинк-оксид у Зрењанину, у инвестицији вредној око 80 милиона евра, и која ће отворити 280 радних места у том граду.

"Ово је велики дан за Банат. Чак три уговора везана су за Зрењанин", констатовао је Мали.

Рекао је да је потписан и уговор са компанијом "Хуавеј" око увођења видео-надзора у нашој земљи.

"То су огромни уговори, резултат вишегодишњег рада. Имали смо срећу да пронађемо партнера за Смедерево, сада и за РТБ 'Бор', и нове инвестиције у Зрењанин", објаснио је Мали.

"Разговори о новим инвестицијама"

Министар Синиша Мали је рекао да је важно да се свака прилика када се сусрећу председник Александар Вучић и шеф кинеске државе Си Ђинпинг искористи за разговор о новим могућностима, шанси за инвестиције.

"То за грађане Србије значи вишу стопу раста, већу запосленост, веће плате и пензије", нагласио је министар финансија.

Мали је подсетио да смо друга земља у Европи по расту за првих шест месеци, и да са оваквим инвестицијама и улагањима од стране кинеских партнера имамо право да кажемо да у наредних годину до три можемо и морамо да будемо земља са највишом стопом раста у Европи.

Најавио је да ће сутра бити потписан важан уговор о изградњи индустријског парка у Борчи.

"То ће бити парк који ће се простирати на преко 300 хектара. Потписујемо споразум са команијом ЦРБЦ, који потпуно мења перспективу Србије. Велики број кинеских компанија доноси одлуку да долази и инвестира у Европу. Са овим парком, који ће бити први те врсте у Европи, долазиће у Србију. Имаћете десетине нових компанија, што су хиљаде нових радних места", објаснио је Мали.

"Полако се, као мозаик, уклапају коцкице које се односе на процес реформи, на раст, развој кроз нове инвестиције и фабрике. Сваки разговор који имамо са кинеском страном за нас значи или нову фабрику, радно место, километар ауто-пута и зато је стратешко партнерство са Кином веома важно", нагласио је Мали.

Чланови делегације Србије који се налазе у пратњи председника Александра Вучића у посети Пекингу разговарали су с директором Агенције за развој међународне сарадње Кине Ванг Сијаотаом о текућим и будућим пројектима који повезују две земље.

Такође је било речи и о инфраструктурним пројектима у Србији које су почеле да раде или тек треба да раде кинеске компаније.

"Србију и Кину спајају традиционално и искрено пријатељство, које је основ за успешну сарадњу на реализацији инфраструктурних пројеката и захваљујући којем Београд израста у центар за кинеске производне инвестиције у овом делу Европе", рекла је Зорана Михајловић.

Ванг Сјаотао рекао је да Агенција подржава иницијативу да се изгради индустријски парк у Београду, који ће омогућити долазак нових кинеских компанија у Србију.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво