Шта Србији доносе нове кинеске инвестиције?

Приватизацијом смедеревске Железаре, пословима у термолектрани "Костолац" и градњом железничке и путне инфраструктуре, кинеске компаније већ су показале да су поуздан партнер.

Државна посета Кини јача сарадњу двеју земља у свим областима, а по оцени стручњака, Србија добро себе презентује и позиционира у свету.

Професор Eкономског факултета у Београду Љубодраг Савић истиче да мало земаља у свету има тако добро развијену сарадњу и да мало државника виђа кинеског председника тако често као наш председник.

"Када то знате онда можете да кажете да је то прави потез, да је то гарација да ће Србија не само у економском смислу имати бољитак од ове посете, рекао бих, чак још више у политичиком смислу", рекао је Савић.

Трговинска размена са Кином расте, 2016. била је милијарду и по долара, а већ прошле године достигла је 1,8 милијарди долара. Ове године се очекује да премаши две милијадре.

Директорка за међународне економске односе у ПКС Јелена Јовановић каже да је Србија препознала заиста јако велику важност две кинеске иницијативе "Кина+16" и "Један појас један пут", где смо се јако добро позиционирали.

"И досадашња сарадња између Кине и Србије ван спољнотрговинске сарадње је била карактеристична у инфраструктурним пројектима и енергетским пројектима. Међутим, оно што је сада важно то је да кинески корпоративни сектор долази", рекла је Јовановићева.

Новина је што кинеске компаније повлаче полако и своје партнерске фирме да дођу у Србију. Кинески абасадор је потврдио да једну такву већ у октобру доводи инвеститор који у Зрењанину треба да отвори фабрику гума.

"Направили смо један веома важан други корак где ће масовно доћи кинске инвестиције. Овде ће инвестирати углавном у индустријску производњу", каже Ли Манчанг, кинески амбасадор у Србији.

Савић истиче да иза кинеских команија стоји моћна кинеска држава. Како каже, то је див који иде снажним корацима који ће за неколико година вероватно бити држава број један по висини БДП-а у свету.

"Јако је добро када имате развијену и економску и политичку и војну сарадњу. То значи да сте дугорочно изабрали доброг играча у једним сложеним и турбулентним временима", каже Савић.

Кинеске компаније су веома пожељан партнер у свету, не само због пласирња средстава већ доносе и нове технологије, област у којој Кина све више напредује. Као водећи кинески стратешки партнер у регону Србија се укључује и у њихове иновативне пројекте.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара