Шта Србији доносе нове кинеске инвестиције?

Приватизацијом смедеревске Железаре, пословима у термолектрани "Костолац" и градњом железничке и путне инфраструктуре, кинеске компаније већ су показале да су поуздан партнер.

Државна посета Кини јача сарадњу двеју земља у свим областима, а по оцени стручњака, Србија добро себе презентује и позиционира у свету.

Професор Eкономског факултета у Београду Љубодраг Савић истиче да мало земаља у свету има тако добро развијену сарадњу и да мало државника виђа кинеског председника тако често као наш председник.

"Када то знате онда можете да кажете да је то прави потез, да је то гарација да ће Србија не само у економском смислу имати бољитак од ове посете, рекао бих, чак још више у политичиком смислу", рекао је Савић.

Трговинска размена са Кином расте, 2016. била је милијарду и по долара, а већ прошле године достигла је 1,8 милијарди долара. Ове године се очекује да премаши две милијадре.

Директорка за међународне економске односе у ПКС Јелена Јовановић каже да је Србија препознала заиста јако велику важност две кинеске иницијативе "Кина+16" и "Један појас један пут", где смо се јако добро позиционирали.

"И досадашња сарадња између Кине и Србије ван спољнотрговинске сарадње је била карактеристична у инфраструктурним пројектима и енергетским пројектима. Међутим, оно што је сада важно то је да кинески корпоративни сектор долази", рекла је Јовановићева.

Новина је што кинеске компаније повлаче полако и своје партнерске фирме да дођу у Србију. Кинески абасадор је потврдио да једну такву већ у октобру доводи инвеститор који у Зрењанину треба да отвори фабрику гума.

"Направили смо један веома важан други корак где ће масовно доћи кинске инвестиције. Овде ће инвестирати углавном у индустријску производњу", каже Ли Манчанг, кинески амбасадор у Србији.

Савић истиче да иза кинеских команија стоји моћна кинеска држава. Како каже, то је див који иде снажним корацима који ће за неколико година вероватно бити држава број један по висини БДП-а у свету.

"Јако је добро када имате развијену и економску и политичку и војну сарадњу. То значи да сте дугорочно изабрали доброг играча у једним сложеним и турбулентним временима", каже Савић.

Кинеске компаније су веома пожељан партнер у свету, не само због пласирња средстава већ доносе и нове технологије, област у којој Кина све више напредује. Као водећи кинески стратешки партнер у регону Србија се укључује и у њихове иновативне пројекте.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. сеп 2018, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

"Sta Srbiji donose nove kineske investicije?" Odgovor je kratak: PARE, ono sto narod voli.

(недеља, 16. сеп 2018, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Sta Srbiji donose kineske investicije?

Pa,bukvalno,kineske investicije nam donose nove vrijednosti,visi BDP,nova radna mjesta,vecu snagu drzave i zajedno sa Kinom kao svjetskom ekonomskom velesilom lakse guranje i uguravanje na svjetsko trziste,podizanje standarda gradjana,lakse ostvarivanje nacionalnih interesa,i na kraju slobodu i nezavisnost.
Sama cinjenica da nam je Kina iskreni prijatelj cini nas mnogo vaznijim faktorom u svijetu,kako ekonomski tako i vojno-politicki.
Zivjele Kina i Srbija.

(недеља, 16. сеп 2018, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

Sica je to ali neka ide naprijed

Amerika ima trgovinsku razmjenu sa Kinom od 500 milijardi dolara