Годишњица увођења динара

У Србији је пре 135 година уведен динар као новчана јединица, на иницијативу тадашњег министра финансија Чедомиља Мијатовића.

Србија је претходно приступила Новчаној конвенцији, коју су у Паризу 1865. године потписале Француска, Белгија, Италија и Швајцарска.

Од злата су ковани комади од 20 и 10 динара, а сребрни су били од пет, два, један и пола динара. Златни комади од 20 динара били су претходно у Европи познати под називом "миландор".

Увођењем динара отклоњен је монетарни хаос и дотадашња употреба више од 40 врста страног металног новца-дуката, форинти, талира.

Динар је узет као назив за новчану јединицу пошто је тај назив постојао у средњовековној Србији, односно тако се звао средњовековни српски новац од времена краља Уроша Првог у 13. веку.

Српски динари су у почетку били имитацијa млетачког гроша или матапана.

Краљ Урош почео је да их кује имитирајући савремени новац, тако верно да је Венеција против тога оштро протестовала.

Министар Миљатовић предложио је да се ради наставка традиције са српском средњовековном државом, која је имала новац под тим називом, поново уведе динар, чиме је одбачен предлог да се валута назове "србљак".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво