Пословни форум Србија - Индија

Бизнис форум Србија - Индија, на којем учествују 54 фирме из Србије и 14 великих индијских компанија, одржан је у присуству председника Вучића и потпредседника Индије у Палати "Србија". Марко Чадеж најавио оснивање пословног Савета Србије и Индије.

Пословни форум је организован у оквиру посете индијске државно-привредне делегације Србији, коју предводи потпредседник Индије Венкаја Наиду. 

Председник Александар Вучић истакао је да ће Србија чувати своју политику независности, и самосталног доношења одлука у корист својих грађана, као и споразума о слободној трговини, те позвао индијске бизнисмене да улажу у Србију, где ће, истакао је, добити најбоље услове у региону и Европи.

Вучић је, на пословном форуму, који је отворио заједно са потпредседником Индије Венкајем Наидуом, указао да ће индијски и други инвеститори тешко пронаћи другу земљу која има доступност тржишта од милијарду људи, без царина.

Подсетио је да Србија има споразуме о слободној трговини који покривају тржиште Евроазије, Русије, Белорусије, Казахстана, Турске. 

Такође је указао и на економске покаqзатеље, и истакао посебно да је Србија друга у Европи, не рачунајући Ирску, због Гугла, Фејсбука и Епла, по привредном расту.

"Србија је претходних година за 50 места поправила положај на Дуинг бизнис листи, али важнији су од тога реални бројеви. Трећу годину заредом Србија има суфицит у буџету, што доказује стабилну фискалну ситуацију. Србија је по броју станих диркетних инвестиција већа од свих осталих у региону заједно", подсетио је Вучић.

Рекао је да Србија жели још већи број индијских пријатеља да привуче да улажу, посебно из области ИТ и софтвера, јер имамо много младих које не желимо да иду у свет, а чије знање и енергију инвеститори могу да искористе.

"У Србији имате стабилно пословно окружење и највише уговора о слободној трговини. Поред тога дајемо, када имате суфицит у буџету, тражите начине како да смањујете сиромаштво и повећавате инвестиције. Извдајамо највеће субвенције и подстицаје за инвеститоре - од новца по радном месту, до пореских олакшица", објаснио је председник. 

"Одмах дођите у Србију и уложите новац"  

"Ко жели да испита тржишта у другим земљама гарантујем да нећете наћи боље место за улагање. Шта год понуди било ко други у окружењу гарантујем да ће Србија понудити боље услове. Зато не мучите се и не трошите средства, већ одмах дођите у Србију и уложите новац, зарадите много да ви будете богатији, а ми задовољнији", поручио је Вучић.

Рекао је да је био запањен колико је Индија напредовала, хиљадама километара путева који се гаде, железницама, аеродромима, и свиме што је могао да чује током посете.

"Ово говорим да би наши бизнисмени могли да разумеју да разговарамо са представницима земље која ће за неколико година бити прва по бројности, искреним пријатељима, који су Србију увек доживљавали тако, и са земљом која има неслућене потенцијале у привредним сферама. Замолио бих наше привреднике да размотре све могућнмости и опције. У Индију није лако ући економски, јер има најбогатије људе на земаљској кугли, људе, који су изванредног знања, школовани на западу и најбољим школама истока, а и богату дијаспору", објаснио је Вучић.

Вучић је указао да у првих седам месеци имамо раст од 53 одсто у трговинској размени, али да су то и даље мали бројеви, који морају а буду већи. Позвао је српске бизнисмене да размисле о пословима са Индијом, а када даље ојачамо и о улагањима. 

"Србија водећа инвестициона дестинација у централној и источној Европи"

Србија је водећа дестинација за стране инвестиције у централној и источној Европи, оценио је потпредседник Индије Венкај Наиду и позвао пословни свет и Србије и Индије на сарадњу, истичући изузетне могућности и отвореност и пријатељске односе две земље.

Наиду је на бизнис форуму Србија -Индија, на којем учествује заједно са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је трансформација Србије била изузетна у неколико последњих година, да су промене свуда видљиве, а да су веома важне фискалне и структурне реформе које је влада предузела дале резултате у значајном напретку економских прилика и пословном окружењу. 

Како је рекао, и Индија је кренула у економске реформе, које дају велике могућности за српске предузетнике и прецизирао да Индија има 8,2 одсто економског раста и једна је од најбрже растућих великих економија у свету. 

Истакао је напредак Индије у оценама Светксе банке, најавио да ће ускоро бити трећи највећи потрошач у свету и подвукао да земља има стабилну владу и способног лидера, који је окренут реформама. 

Индија и Србија, указао је, имају много тога заједничког што могу једна другој да понуде, а пре свега у области пољопривреде, прераде хране, фармацеутској индустрији, индистрији забаве, туризма. . . 

Истакао је велике могућности и у одбрамбеној индустрији, као и у производњи пољопривредних машина, наводећи пример индијске компаније за прозводњу трактора која послује у Србији. 

Потрпедседник Индије рекао је и да је посета Вучића Индији као премијера била историјска и да је од тада Србија учествовала и на другим вазним догађајима у Индији.

Он је истакао да недавни примери страних улагања представљају нову политику Индије и да цене то што је Влада Сбије подржала индијске предузетнике који су покренули пословање у Србији. 

Казао је да обе владе јачају оквире за већу економско сарадњу, а да је даншњим потписивање два споразума то додатно уцињено. 

Навео је споразум о поизводњи биља, који ће помоћи да се прошири трговинска размена за воће, повреће и прерађене производе.

Додао је и да ће ревидирани спорзум о авио-саобраћају појачати туризам и трговинску размену.

Наиду је рекао да туристи из Индије посећују стране земље у великом броју и да је Србија фасцинананта земља и да има могућности и капацитете да пивучете туристе из Индије.

Напоменуо је да ће томе допинети и то сто је Србија укинула визе, као и да је Индија олаксала давање виза за грађане Србије електронским путем.

"Видим обновљени ентузијазам на обе стране", рекао је Наиду и позвао представнике пословне  заједнице из обе земље да уцртају даљу мапу пута, буду партнери и раде заједно што ће подићи билтералне односе на виши ниво.

Рекао је и да Индија нуди олакшице у пословању, а да је премијер те земље посвећен реформам и да влада позитивна политицка атмосфера.

Такође је захвалио Вучићу за интересовање да се прикључи привредним делегација и форуму оцењујући да то показује заинтересованост за унапређење односа.

Чадеж: Оснивамо пословни Савет Србије и Индије 

На отварању форума, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је оснивање пословног Савета Србије и Индије и позвао српрске привреднике на сарадњу са компанијама из Индије. 

Чадеж је рекао да су на српско-индијском Бизнис форуму присутне велике компаније из Србије, које послују широм света, као и индијске компаније из области фармације, информационо-комуникационих технологија, обновљивих извора енергије, металске индустрије, трговине и услуга и других. 

"Радићемо на томе да што пре успоставимо у Београду пословни Савет Србије и Индије. Понудио сам да то буде уједно пословни савет за цео Западни Балкан и Индију", рекао је Чадеж. 

Бизнис форум је како каже, велика шанса за српску економију и успостављање пословне сарадње са Индијом. 

"Привредници могу да направе добре послове и профитирају, а на владама је да уреде оквир", додао је Чадеж.

Маналоди: Србија одлична инвестициона дестинација  

Председник Конфедерације индијске индустрије Мехруф Маналоди је рекао да је Србија одлична инвестициона дестинација и да привредници нашу земљу виде као капију за улазак на европско тржиште. 

"Индисјка послована делагација је одушевљена што учествује на овом форуму. Радујемо се што ћемо се повезати са српском индустријом. Посета је дошла у правом тренутку пошто су добри биластерални односи две земље". 

Манолади је подсетио да је председник Вучић прошле године, као премијер, посетио Индију и да су затим српске фирме учествовале на светкосм сајму хране у Индији.

Он је рекао да су обе земље у успону и да Србија бележи раст од 4,8 одсто у другом кварталу ове године, као и да Индија бележи раст индустрје од 8,2 одсто и привреди раст од око осам одсто. 

Нагласио је да је Индија сада јединствено тржиште и да су побољшали пословно окружење претходних година, уклонивши административне препреке, као и да имају систем јединственог шалтера.

"Снажан инвестициони раст очекујемо ове године", рекао је Манолади и истакао велики инвеститори имају све веће поверење у Индију као дестинацију за улагање. 

Верују да ће тражња потрошача покретати инвестиције, наша индустрја се развија, као и електронска трогивна и искоришћавање обновљивих извора енергије, додао је он.

Подсетио је да је Србија укинула визе за индијске држављане, што је веома важно за привредну сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво