ММФ: Србија сама привукла више од половине директних инвестиција у региону

Међународни монетарни фонд констатовао је да је Србија привукла више од половине укупних страних директних инвестиција (СДИ) реализованих у шест економија Западног Балкана (ЗБ-6) у последњих десет година.

Остатак инвестиција деле преосталих пет економија Западног Балкана, додаје се у радном документу ММФ-а под називом "СДИ у новијим чланицама ЕУ и на Западном Балкану", објављеном на званичном сајту те међународне институције.

У региону Западног Балкана, где је транзиција касније почела, највећи део прилива СДИ реализован је у последњој деценији, као резултат недавних значајних напора у области мера за привлачење страних инвеститора, наводи ММФ.

Просечан износ СДИ по становнику на Западном Балкану мањи је него у новијим чланицама ЕУ, али је удео СДИ у бруто домаћем производу ЗБ-6 заправо већи, јер су економије у региону релативно мале, напомиње ММФ.

У документу се наводи да БДП региона Западног Балкана представља петнаестину БДП-а региона нових чланица ЕУ.

ММФ оцењује и да је 11 нових чланица Уније привукло готово 700 милијарди долара СДИ закључно са крајем 2016. године, и да су СДИ одиграле важну улогу у убрзању раста источноевропских економија.

Јачање институција, обученост радника и квалитетна инфраструктура од кључног су значаја за привлачење СДИ на Западном Балкану и у новим чланицама ЕУ, сматра ММФ, уз оцену да би буџетске приходе, уместо на субвенције, требало усмерити на улагање у образовање, обуку и инфраструктуру.

Код земаља Западног Балкана, највећи бенефит доноси јачање институција, а код нових чланица ЕУ процењује се да су бенефити од реформе институција, унапређења инфраструктуре и боље обучених радника подједнаки.

У анализи се такође напомиње да је Западни Балкан део кинеске иницијативе "Појас и пут" чији је циљ боља повезаност Истока и Запада, и да је овај регион кинеска "капија" за Европу са отвореним перспективама за инвеститоре ван Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво