ММФ: Србија сама привукла више од половине директних инвестиција у региону

Међународни монетарни фонд констатовао је да је Србија привукла више од половине укупних страних директних инвестиција (СДИ) реализованих у шест економија Западног Балкана (ЗБ-6) у последњих десет година.

Остатак инвестиција деле преосталих пет економија Западног Балкана, додаје се у радном документу ММФ-а под називом "СДИ у новијим чланицама ЕУ и на Западном Балкану", објављеном на званичном сајту те међународне институције.

У региону Западног Балкана, где је транзиција касније почела, највећи део прилива СДИ реализован је у последњој деценији, као резултат недавних значајних напора у области мера за привлачење страних инвеститора, наводи ММФ.

Просечан износ СДИ по становнику на Западном Балкану мањи је него у новијим чланицама ЕУ, али је удео СДИ у бруто домаћем производу ЗБ-6 заправо већи, јер су економије у региону релативно мале, напомиње ММФ.

У документу се наводи да БДП региона Западног Балкана представља петнаестину БДП-а региона нових чланица ЕУ.

ММФ оцењује и да је 11 нових чланица Уније привукло готово 700 милијарди долара СДИ закључно са крајем 2016. године, и да су СДИ одиграле важну улогу у убрзању раста источноевропских економија.

Јачање институција, обученост радника и квалитетна инфраструктура од кључног су значаја за привлачење СДИ на Западном Балкану и у новим чланицама ЕУ, сматра ММФ, уз оцену да би буџетске приходе, уместо на субвенције, требало усмерити на улагање у образовање, обуку и инфраструктуру.

Код земаља Западног Балкана, највећи бенефит доноси јачање институција, а код нових чланица ЕУ процењује се да су бенефити од реформе институција, унапређења инфраструктуре и боље обучених радника подједнаки.

У анализи се такође напомиње да је Западни Балкан део кинеске иницијативе "Појас и пут" чији је циљ боља повезаност Истока и Запада, и да је овај регион кинеска "капија" за Европу са отвореним перспективама за инвеститоре ван Европе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. сеп 2018, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

A,to je rezultat mudre Vuciceve politike....

Vuciceva politika,koja se bazira na dobrim politicko-ekonomskim odnosima sa svima,od SAD,preko EU,CEFTA,pa sve do Rusije i Kine i davanje mnogih beneficija stranim investitorima,je najzasluznija za veiki broj investicija koje stizu u Srbiju.Vucic uspijeva da izmami investicije cak i od onih drzava koje bas i ne vole Srbiju i koje rade protiv srpskih interesa i njihovim novcem popunjava veliki dio svog budzeta i finansira odbranu srpskih interesa bas od njih samih.Naravno da i strani investitori imaju svoj interes u Srbiji a to je kvalifikovana i jeftina radna snaga sto im donosi veliki profit.Dakle,interesi stranih investitora i Srbije su kompatibilni,jednom rjecju,svi su zadovoljni.
Zelim Srbiji jos veci napredak u svim sferama zivota.