Чадеж са Рамом о јединственом тржишту Србије и Албаније

Најважније је створити јединствено економско подручје на Балкану и тај процес треба убрзати, поручио је Марко Чадеж након разговора са Едијем Рамом у Тирани.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж разговарао је у Тирани са премијером Албаније Едијем Рамом о стварању јединственог тржишта Србије и Албаније, као првом кораку ка стварању заједничког регионалног тржишта.

Састанак Чадежа и Раме је наставак дијалога представника Србије са челним људима влада региона на Западном Балкану, а у циљу стварања јединственог економског подручја земаља региона.

Марко Чадеж каже за Танјуг да је са премијером Едијем Рамом и министром финансија Албаније разговарао на различите теме регионалног економског развоја и повезивања економија у региону.

"Оно што мислим да је најважније данас, а то је да створимо јединствено економско подручје на Балкану. Хајде да тај процес убрзамо, хајде да кренемо са заједничким јединственим тржиштем између Србије и Албаније", истакао је Чадеж.

"Највећи раст обима робне размене са Албанијом"

Стварање заједничког тржишта, оцењује Чадеж, српски и албански привредници виде као велику могућност за развој свог посла.

Подсећа да је 2017. године, највећи раст у обиму робне размене са светом, Србија управо имала са Албанијом.

Каже да је одлука о стварању јединственог тржишта између две државе на владама тих земаља и да има још пуно посла да би се ова идеја реализовала.

Чадеж сматра да је стварање заједничког тржишта корак који може да убрза даљи процес регионалног повезивања.

"Стварање јединственог тржишта је озбиљан посао. Уколико то политика жели, то значи рад свих оних институција и агенција на томе да се један економски простор створи у којем ће владати јединствене процедуре и правила када је у питању економија", каже Чадеж.

На овом послу, подршку региону даје и Еврокомора (Eurochambers) која жели да Србија и Албанија што пре постану чланице ЕУ.

Председник Еврокоморе Кристоф Лајтл каже да је 2025. година, која се помиње као датум када би Србија могла да приступи ЕУ "магичан датум", али да је могуће "магију и снове претворити у реалност".

"Економија може много да допринесе томе дефинишући конкретне кораке и омогућавајући компанијама да се такмиче на једном тржишту. То није лако, то је изазов", напомиње Лајтл.

број коментара 0 Пошаљи коментар