Домаћинствима у Србији недостајало 1.224 динара месечно

Домаћинства у Србији располагала су у просеку са 62.831 динара месечних прихода у новцу и у натури у другом кварталу ове године. Са друге стране, издаци за личну потрошњу домаћинстава "тежили" су 64.055 динара месечно.

Према подацима Републичког завода за статистику, укупни месечни приходи домаћинстава од 62.831 динар у другом тромесечју били су номинално виши за 4,4 одсто него у истом кварталу 2017. и за 0,5 процената виши у односу на први квартал 2018. године.

Истовремено, месечни издаци домаћинстава су у другом кварталу номинално били виши за 4,2 процента у односу на исти лањски период и за 0,7 одсто у односу на прва три месеца ове године.

Највећи удео у приходима у новцу и у натури имали су приходи из редовног радног односа - 49,5 одсто и пензије - 32,4 процента.

Следе приходи од пољопривреде, лова и риболова са уделом у укупним приходима од 3,5 одсто, натурална потрошња са 3,2 процента, приходи ван редовног радног односа (2,8), примања од социјалног осигурања (2,8), остала примања (2,7) и приходи из осталих извора (3,1).

Највећи издаци за храну и пиће

На страни расхода предњачили су издаци за храну и безалкохолна пића са уделом од 34,1 одсто, и за становање, воду, електичну енергију, гас и остала горива са 16,4 процента.

Издаци за транспорт су учествовали са 9,3 одсто у укупним трошковима домаћинстава, а издаци за остале личне предмете и остале услуге 5,8 процената.

На одећу и обућу је "одлазило" 5,5 одсто од укупних издатака, на комуникације 5,2 процента, на алкохолна пића и дуван пет одсто, а следе рекреација и култура са уделом од 4,9, здравље 4,7 одсто, опрема за стан и текуће одржавање 4,3 и издаци за остале групе личне потрошње 4,8 процената.

Од укупног броја домаћинстава предвиђених за анкетирање у другом кварталу 2018. (2.214 за Републику Србију), анкетирано је 1.575 домаћинстава, или 71 одсто, прецизирају из Републичког завода за статистику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи