Србија и Мароко за даље јачање пословне сарадње

Представници Привредне коморе Србије (ПКС) и Генералне конфедерације мароканских предузећа потписали су данас у Београду Меморандум о оснивању Пословног савета са циљем да се у будућности оствари јача привредна сарадња две земље.

Том приликом представљене су могућности пословања, а потпредседник Привредне коморе Србије Немања Жугић обраћајући се на семинару "Како пословати с Мароком" истакао је да постоји обострани интерес и да је циљ јачање пословне сарадње.

Жугић је навео да ће ПКС наставити да пружа подршку привредницима из Марока и подсетио да је укупна робна размена две земље прошле године износила 26 милиона евра.

Што се тиче увоза, Мароко је на 60. месту од укупно 214 земаља, а укупна покривеност увоза извозом је 57 одсто.

Директорка сектора за међународне економске односе у ПКС Јелена Јовановић рекла је да мале спољно трговинске активности Србије и Марока указују на то да се мора више разговарати о унапређењу пословне сарадње.

Она је указала да је важно да се нађу сектори за сарадњу и да се до сада разговарало о сарадњи у сектору ауто-индустрије, пољопривреди, ИТ и туризму.

У последњих годину и по дана број изадатих виза за Мароко српским туристима се повећао три пута, навела је Јовановићева.

Она је додала да се очекује да се у наредним месецима разговара о томе који су то потенцијални сектори и да се донесе план за сарадњу у току наредне године.

Фокус ће, како је истакла, бити на ауто-индустрији.

Споразумом који је данас потписан предвиђено је пронажалазење најмање три фокус сектора и довођење пословних делегација како у Србију, тако и одлазак српских у Мароко.

Потпредседник Генералне конфедерације Халид Бењелоун рекао је да се нада да ће споразум бити добра основа за јачање економске сарадње.

Он је указао да србија има модерну индустрију, да је добро позиционирана што се инвестиција тиче и да српска предузећа имају повољну макроекономску климу .

Робна размена две земље је, како је казао, још увек слаба, тако да је важно да се идентификују поља за јачу економску сарадњу.

број коментара 0 Пошаљи коментар