"Ел Дахра" проглашена купцем, за ПКБ понудила 105,05 милиона евра

Министарство привреде је, на предлог Комисије за спровођење поступка, прогласило компанију "Ел Дахра" купцем Пољопривредне корпорације "Београд" и то по цени од 105.055.000 евра.

У Министарству привреде је, у 12 часова, отворена коверта са финансијском понудом коју је компанија "Ел Дахра доо Ириг" доставила за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд АД.

Комисија за спровођење поступка је том приликом утврдила да је понуда у складу са правилима поступка, а Министарство привреде је, на предлог Комисије, прогласило "Ел Дахру" купцем.

Ова компанија из УАЕ, која у Србији има регистровану фирму, једина је доставила пријаву за учешће у поступку приватизације Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ).

Министарство привреде подсећа да је почетна цена одређена у износу од 50 одсто процењене вредности предмета продаје на дан 31. децембар 2017. године, односно да је износила 104.554.593,74 евра.

На цену коју је "Ел Дахра" доставила, биће додата и цена за стадо према попису који ће бити урађен непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

Закључење купопродајног уговора се очекује у наредном периоду, након што Управа за спречавање прања новца достави Министарству привреде обавештење да за то не постоје сметње.

"После тога улазимо у реализацију свих тих купопродајних обавеза, а то су да у три наредне године инвеститор уложи 30 милиона евра, оно што је најважније да ће свим 1.700 радника бити понуђено да остану", напомиње Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде. 

Тендерска комисија је у четвртак отворила једину понуду за приватизацију ПКБ-а и утврдила да је исправна документација компаније "Ел Дахра Србија".

Приватизациону документацију су откупиле две компаније, али је стигла само једна понуда.

Рок за достављање понуда за куповину имовине ПКБ-а по почетној цени од 104,5 милиона евра истакао је у понедељак, а на продају је 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и – стока, објекти, опрема, резервни делови.

Исто тако, понуђена је и имовина зависних друштава као што су – Еколаб, Институт ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ, те две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра.

Такође, кажу да имовину ПКБ-а чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, 70 километара каналске мреже за наводњавање, 17.000 грла стоке и друга имовина и механизација. 

У ПКБ-а има око 1.700 радника. Сви запослени добиће 450 евра по години стажа, а затим постају радници "Ел Дахре".

Услов за купца био је да је из бранше и да му је годишњи приход најмање 400 милиона евра.

Синдикати се надају да ће се тим послом бавити много дуже од три године, колико их тендер обавезује. Надлежне подсећају да једино ПКБ није имао премије за млеко.

"Oчекујемо да се то исправи и да нови послодавац буде у рангу са свим другим произвођачима млека и да ће то бити добар подстицај да та производња заживи и буде боља него данас", наводи Милисав Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ПКБ-а.

О компанији "Ел Дахра" 

"Ел Дахра" у Србији послује од 2014. када су постали већински власници 51 одсто фирме "Руднап аграр" Војина Лазаревића.

Већ почетком 2015. "Ел Дахра интернешенал" постала је једини власник плантаже у Иригу – "Ел Дахре Руднап".

Иначе, претежна делатност компаније "Ел Дахра агрикалчр" из УАЕ је узгој музних крава.

"Ел Дахра" улаже како би обезбедила већу безбедност хране за УАЕ, а највише земље поседује у Египту – 54.000 хектара, затим око 4.000 хектара у САД и исто толико и у Шпанији, као и око 2.000 хектара у Аустралији.

Ова компанија раније је објавила да је припремила 130 милиона долара за куповину њива широм света. Арапи су најавили да им је циљ да у Србији имају 20.000 хектара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво