"Леони" у Краљеву, како теку радови

За рад у новој фабрици која се гради у Краљеву, "Леони" већ обучава раднике. У немачкој компанији најављују да ће прототипове каблова за аутоиндустрију у краљевачком погону произвести у фебруару, а да ће 2023. тамо радити око 5.000 људи.

На Ратарском имању у Краљеву гради се погон од 45.000 квадрата. Серијска производњу инвеститор планира да почне крајем идуће или почетком 2020. године.

Клеменс Сакс, генерални директор компаније "Леони" Србија каже да ће инжењери бити велики део радника који ће се запослити, али су потребни и радници са нижим степеном образовања.

"Потребни су нам људи који ће бити лојални компанији, а да бисмо их добили урадићемо монго. Биће им плаћен превоз, оброк у кантинама у фабрици. Најмања плата биће 20 процената већа од минималне зараде у Србији", рекао је Клеменс Сакс.

У Националној служби за запошљавање инвеститор је до сада разговарао са 160 незапослених.

Снежана Прелић, директорка краљевачке филијале Националне службе за запошљавање каже да је 35 особа ушло у једну озбиљну причу саме обуке и прва група од 13 лица је засновала радни однос и налази се тренутно на обуци у компанији "Леони".

Мањи број незапослених неће бити једина добит од доласка страних инвеститора, надају се у лаколној самоуправи.

"Изградња великих фабрика као што су фабрика Леони или Таипа групе захтева изградњу доста малих фабрика, такозваних компоненташа. То ће наравно бити фабрике наших произвођача, то ће бити и фабрике Краљевчана", каже Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

У изградњу погона у Краљеву, четвртог који гради у Србији, немачка компанија уложиће 60 милиона евра.

Остали аутори: Немања Јаковљевић
број коментара 0 Пошаљи коментар