Мед из Неготина међу најбољима у свету

По броју кошница у односу на број становника, Србија је у светском врху. Медара је највише у Неготину, где се сваки трећи становник бави пчеларством и имају 15.000 кошница. Организовани су у удружење, стално се образују, а мед изузетног квалитета највише продају у иностранству.

Неготинско удружење пчелара једно је од најбројнијих. Има 140 чланова, а основно правило им је да производе строго контролисани природни мед.

Председник удружења пчелара "Хајдук Вељко" из Неготина Славко Луковић каже да имају интерес да производе природне пчелиње производе, јер једино са квалитетним производима могу на европско тржиште.

"Ми нисмо наш мед пласирали последњих десет година тек тако лако у Европу, него само због квалитета који поседујемо", истиче Луковић.

Мед са овог простора изузетно је цењен у Европи. У свету се бољим сматра само мед са Новог Зеланда. Зато Неготинци не стају и уз производњу меда баве се и генетском селекцијом пчела.

У њиховим кошницама се, како кажу неготински пчелари, производе ројеви и матице и онда, на основу тог генетског потенцијала, проширује производња.

У домаћинству Луковића, више је од 600 кошница.

Фамилијама Богдановић, Никић, Радосављевић и многим другим пчеларство је породични посао већ генерацијама. И Општина помаже – ове године са седам милиона динара.

"Углавном осамдесет-деведесет посто нашег меда иде у извоз. Имамо један сјајан производ који ћемо, надам се, у скорије време и брендирати, односно заштитити географско порекло", објашњава Драган Радосављевић, члан Општинског већа Неготина.

У Неготину багрем рано цвета, биље је разноврсно, али стручњаци препоручују и специфичне засаде медоносног биља.

"Пчелари морају мало да пораде и сами на себи, да не зависе више од природе односно да се сами побрину за пашу својих пчела", напомиње Владица Гавриловић, директор Пољопривредне стручне саветодавне службе за Борски округ.

Мед из Србије препознатљив је и по теглама у које се пакује. Као гаранција на свакој декларацији је и име произвођача.

Пут до потошача биће им лакши, краћи и јефтинији када се у Рачи Крагујевачкој заврши регионални откупни центар. Граде га пчелари и држава заједно, а требало би да проради крајем октобра.

Остали аутори: Вања Чолић
број коментара 0 Пошаљи коментар