Зрењанин добио фабрику за производњу издувних система

Италијанска ГЛМ група, која се бави производњом издувних система за ауто-индустрију, отворила је погон у Зрењанину, чиме је, након Италије и Мексика, Србија постала трећа земља где ће та компанија пословати. У погон у Зрењанину је уложено пет милиона евра, а планира се до краја године још толико, када ће почети и нови пројекти за компанију "Ауди".

Након посла у Словачкој, Роберт Косо се вратио у Зрењанин и добио посао у ГЛМ групи. Није раније радио у ауто-индустрији, али каже да то није проблем јер се изнова све учи.

"Били смо на обуци у Италији и тамо сам изучио овај део гране ауто-индустрије, тамо смо имали практичну обуку", напомиње радник Роберт Косо. 

Компанија ГЛМ је реконструисала 5.000 квадрата хале бившег предузећа "Минел", запослили су 70 радника, а планирају укупно 350. Производе делове за ауспухе.

"Ми радимо за многе, а то су 'Порше', 'Фолксваген', 'Ауди', БМВ, 'Масерати', 'Ферари' и то отприлике завршава све на западном тржишту. Репроматеријал набављамо из Италије, из Немачке, пошто нема произвођача инокса код нас у Србији", каже директор ГЛМ РС Радивоје Пољанац.

Сви италијански привредници који су дошли у Зрењанин данас стабилно послују.

"Шеста италијанска компанија која отвара производњу овде код нас у граду од 2005. године. Они су први страни инвеститори овде, нико није отишао, само проширују своје погоне", истиче градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Србија и Италија из године у годину повећавају увозно–извозне послове, а ова година ће бити рекордна, најављује амбасадор Италије Карло Ло Кашо.

"Сада смо на прагу рекорда пошто све статистике показују да ћемо ове године доћи до четири милијарде евра", каже амбасадор Италије Карло Ло Кашо.

Трговање са Италијом је 11 одсто укупне спољнотрговинске размене Србије. Томе доприносе и италијанска предузећа, којих је 70 у нашој земљи, а запошљавају 11.000 радника.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 17:33)
Janko -Crvenka [нерегистровани]

Lepa vest

Svako novo otvaranje radnih mesta je lepa vest. Tako treba.