ЕПС набавио робота за варење багера

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић посетио је "Колубару метал", где је почео да ради робот за варење багера, који је први такав робот у Рударском басену "Колубара".

ЕПС је започео модернизацију РБ "Колубара", а крајњи циљ је да "Колубара метал" у наредних пет година буде на нивоу да може сам да направи роторни багер-глодар, рекао је Грчић.

Вредност робота је 24 милиона динара. За чак седам или осам пута смањује брзину варења папуче багера.

У питању је машина за заваривање "панасоник TM–1800WG III", а Грчић напомиње да је робот скоро набављен и тестиран и да је сада већ у пуној употреби.

Како Грчић истиче, робот не може да прави грешке. Ако узмете два најбоља радника вариоца, видећете да имају различит вар, док са роботом то није случај, навео је Грчић.

До 30 одсто је смањено и време које се потроши за припрему папуче за варење, додао је.

"То је само први корак у односу на оно што планирамо да урадимо у предстојећој модернизацији 'Колубаре метала'", нагласио је Грчић.

Навео је да "Колубар метал" има своје место у будућности. "Да можемо сами својом памећу и опремом да направимо комплетан багер-глодар у неком наредном периоду. Мислимо да то није много далеко и да ћемо за можда око пет година моћи да се похвалимо да нам нико не треба", закључио је Грчић.

број коментара 6 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 19:10)
anonymous [нерегистровани]

Moram zbog svih nas

Robotizaciju svetske privrede nije uvela prva Srbija. Vec najrazvijenije zemlje sveta. Kako bi bile jos mocnije u toj trci sa konkurencijom. Onoliko koliko si ti u mogucnosti da upropastis druge. Toliko ces ti biti uspesniji od svih njih. To je nesto sto se desava i radi i normalno je da budes deo toga. Jer i same fabrike nase, koje imaju interesovanja za kupovinu, nebi bile spremne da plate nesto visestruko skuplje, ako ce to druga zemlja isporuciti po nizoj ceni. Sve firme su privatne, barem kod nas. I svaki privatnik gleda da kupi najbolje, najkvalitetnije, za sto manje pare. A ne da postupi po drzavnom interesu. On je sam sebi najvazniji. Ovako kupujes buducnost cele zemlje. Jer buducnost ce imati i fabrika za koje se prave te kompleksne komlikovane masine. Fabrika koje usvaja najrazvijeniji vid proizvodnje u privredi. Obe fabrike imace perspektivu. Kad ti fabrike imaju perspektivu imace i drzava. Amin

(среда, 12. сеп 2018, 18:41)
anonymous [нерегистровани]

Нада и жеља

Да зарађују далеко више од вариоца људи који праве и одржавају роботе.

(среда, 12. сеп 2018, 18:23)
anonymous [нерегистровани]

Pararelno sa konkurencijom

Robot ne uzima posao ljudima. Robot ubrzava proces. Povecava produktivnost firme. Da nesto manji broj radnika, ima veca primanja. Samo ako mogu da odgovore brzini i kvalitetu u izradi proizvoda na svetskom trzistu, imace buducnost. Bolje sami napraviti bager
i sredstva od eventualne kupovine uloziti u dalje unapredjenje i poboljsanje ulova rada te firme. 

(среда, 12. сеп 2018, 17:35)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Samo što taj robot ne mora da hrani porodicu a ta dva najbolja varioca moraju, a robot im uze posao.

(среда, 12. сеп 2018, 17:20)
anonymous [нерегистровани]

Srbija da bude deo sveta

Samo napred. Kad ceo svet ide na robotizaciju, trebamo i mi da tezimo tome.

(среда, 12. сеп 2018, 15:35)
anonymous [нерегистровани]

mozda

Tacno je to sto je rekao, ali robot ima jednu manu. Obavlja samo jednu zadatu operaciju, a covek vise.