ЕПС набавио робота за варење багера

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић посетио је "Колубару метал", где је почео да ради робот за варење багера, који је први такав робот у Рударском басену "Колубара".

ЕПС је започео модернизацију РБ "Колубара", а крајњи циљ је да "Колубара метал" у наредних пет година буде на нивоу да може сам да направи роторни багер-глодар, рекао је Грчић.

Вредност робота је 24 милиона динара. За чак седам или осам пута смањује брзину варења папуче багера.

У питању је машина за заваривање "панасоник TM–1800WG III", а Грчић напомиње да је робот скоро набављен и тестиран и да је сада већ у пуној употреби.

Како Грчић истиче, робот не може да прави грешке. Ако узмете два најбоља радника вариоца, видећете да имају различит вар, док са роботом то није случај, навео је Грчић.

До 30 одсто је смањено и време које се потроши за припрему папуче за варење, додао је.

"То је само први корак у односу на оно што планирамо да урадимо у предстојећој модернизацији 'Колубаре метала'", нагласио је Грчић.

Навео је да "Колубар метал" има своје место у будућности. "Да можемо сами својом памећу и опремом да направимо комплетан багер-глодар у неком наредном периоду. Мислимо да то није много далеко и да ћемо за можда око пет година моћи да се похвалимо да нам нико не треба", закључио је Грчић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво