Из новог ветропарка "Алибунар" енергија за 38.000 домаћинстава

Отворен је нови ветропарк "Алибунар" снаге 42 мегавата, са 21 турбином, који ће енергијом ветра снабдевати 38 000 домаћинстава. Ветропарк изградила је белгијска компанија "Елисио", а вредност инвестиције износила је 80 милиона евра. Свечаности отварања присуствовао је министар енергетике Александар Антић.

Нови комплекс ветропарка у Алибунару, осим 21 турбине, има и трафо станицу и прикључни далековод, чија изградња је је такође завршена, па се очекује да први киловати зелене енергије буду производени и испоручени током октобра.

Ветропарк "Алибунар" је први изграђени ветропарк у Србији са прикључком на преносни систем електричне енергије, укупне снаге 42 мегавата, чије коришћење ће значајно смањити емисију угљен-диоксида за 88.000 тона на годишњем нивоу. 

Пројекат за изградњу ветропарка је од вишеструког значаја за Србију, с обзиром на то да ће значајно допринети испуњењу обавезе наше земље да до 2020. године производи и троши 27 процената зелене енергије. 

У пројекат вредан 80 милиона евра, компанија "Елисио" инвестирала је 20 милиона евра, док је кредитом ИФЦ групације Светске банке и банака Уникредит, ФМО и ГГФ обезбеђено 60 милиона евра.

Министар енергетике Александар Антић и покрајински секретар за енергетику Ненад Грбић отворили су ветропарк заједно са децом која су у рукама држала мале ветрењаче. 

"Ово је само почетак изузетног инвестиционог циклуса и завршетак пројеката који су у току. До краја године ћемо, само овде у Банату, пустити на мрежу више од 200 мегавата из енергије ветра. Такође 2019. пуштамо још 200 мегавата чиме ћемо заокружити циљ од 500 мегавата из енергије ветра", истакао је Антић.  

Како је рекао, 2020. године биће завршен и пројекат изградње новог блока "Б3 ТЕ" у Костолцу и крајем 2019. или почетком 2020. пројекат "ТЕ-ТО Панчево", велики и значајан објекат за производњу електричне и топлотне енергије.

То је слика нове и енергетски одговорне Србије, додао је Антић.

Министар је захвалио инвеститорима што су веровали у Србију и препознали да је она политички и еконмски стабилна, као и партнерима – покрајинској влади, ЕМС, Агенцији за енергетику и другима.

Директор компаније "Елисио" Лудо Вандервелден је рекао да је поносан као инвеститор и захвалио се Министарству енергетике на сарадњи.

"Имали смо помоћ и са финансијске стране за овај пројекат. Спремни смо да идемо и даље и чим министарство отвори нове могућности за пројекте у области обновљивих извора енергије, ми смо ту да инвестирамо. Наш тим већ сада истражује у Србији могућости и спремни смо за нова улагања, чак у висини од нових 150 мегавата", навео је Вандервелден.

Са завршетком ветропарка "Алибунар" и прошлогодишњим пуштањем у рад ветропарка "Малибунар" мањег капацитета од осам МW, компанија "Елисио" потврдила је своју заинтересованост за инвестирање у пројекте енергије ветра у Србији.

Поред та два ветропарка италијански "Финтел" у Јужном Банату гради и трећи. Највећи ветропак "Чибук" код Ковина са 57 ветротурбина инвеститор из Уједињених Арапских Енмирта отвориће до краја године, а струјом ће се снабдевати 113.000 домаћинстава.

Другу по величини ветрофарму Израелци граде код Ковачице, која ће снабдевати 70 хиљада домаћинатава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво