Љајић: Отворимо границе за слободан проток роба

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић поручио је да протекционизам не може да буде решење за мале економије и мале земље, као што није решење ни за глобалне економске проблеме.

Расим Љајић је присуствовао отварању 51. МОС сајма у Цељу, на којем је Србија земља партнер.

"Уместо да једни другима уводимо царинске и ванцаринске баријере, треба да апсолутно отворимо границе за слободан проток роба, да олакшамо привреди и привредницима пословање", истакао је Љајић.

Министар је додао да логистички трошкови, управо због дугог чекања на граници чине да наши производи за шест одсто буду скупљи од производа истих тих компанија у земљама Европске Уније.
Истакао је да пословним људима треба омогућити лакше пласирање робе, како би били конкурентнији, а економије успешније него што су тренутно.

Љајић је, приликом отварања Сајма рекао да је велико задовољство бити земља партнер на једном таквом Сајму.

"Ово је прилика да још једном афирмишемо оно што смо протеклих неколико година градили, а то су одлични политички, а посебно економски односи између наше две земље. На политичком плану немамо никаквих отворених и спорних питања, а у трговинској сарадњи и привредним односима смо направили значајне искораке како у броју потписаних споразума тако и у конкретним облицима економске и привредне сарадње", истакао је министар.

Љајић је навео да су Србија и Словенија премашиле милијарду евра робне размене.

"Словенија је за нас девето извозно тржиште, десети спољно-трговински партнер, земља која спада међу десет земаља са највећим инвестицијама у Србији, а по броју инвестиционих пројеката је на четвртом месту после Немачке, Италије и Аустрије", изјавио је министар.

Импресивни резултати словеначких фирми у Србији

Љајић подсећа да и да у Србији послује и ради 1.400 словеначких предузећа док њихове фирме запошљавају 25.000 људи.

Оцвенио је да су то импресивни резултати који говоре не само о добрим односима већ и о великом потенцијалу који још увек није искоришћен и о којима је у више наврата разговарано са колегом Почивалшеком.

"Сачинићемо један акциони план о томе на који начин све ове бројке можемо да учинимо још бољим, а посебно у домену заједничког наступа на трећим тржиштима и формирању заједничких српско-словеначких предузећа", рекао је српски министар.

Љајић је истакао да су ови резултати пример добре регионалне сарадње, а да је Сајам прилика да се таква сарадња афирмише.

"Ми, нажалост, не можемо да решимо све политичке проблеме из прошлости у региону Западног Балкана, али имамо обавезу и можемо много да учинимо на јачању економске и трговинске сарадње између свих земаља овог простора", закључио је министар.

Љајић је очекује да ће Сајам као резултат имати конкретне практичне резултате и пожелео добродошлицу у Србију свим словеначким компанијама и фирмама.

"Ви сте више него добродошли у Србију и учинићемо све да вам олакшамо и долазак и пословање у нашој земљи", поручио је Љајић.

Присутнима се на отварању 51. МОС сајма у Цељу обратио председник Словеније Борут Пахор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво