Сарадња са кинеском провинцијом Шандонг

Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић разговарао је са делегацијом провинције Шандонг коју предводи заменик гувернера Ванг Шуђиан, који је истакао да му је жеља да компаније из те провинције дођу у Србију и да се оствари напредак и заједничка корист.

Ванг Шуђиан је истакао и жељу да сарадња Србије и њихове провинције посебно напредује у три правца, наводећи да се први правац односи на побољшање механизма међусобних посета на високом нивоу као и на нивоу локалних самоуправа, саопштено је из Савета.

"Други правац сарадње на коме посебно треба радити односи се на реализацију инфраструктурних пројеката, саобраћајну индустрију, на област електроенергетике, нафтне индустрије, грађевинарства", рекао је Ванг Шуђиан и додао да се трећи правац односи на област текстилне, хемијске индустрије, прераду прехрамбрених производа.

Шуђиан је рекао да се јуче делегација провинције Шандонг уверила да радови на изградњи Кинеског културног центра теку по плану, као и да су обишли и радове на коридору 11, где је на деоници Обреновац-Уб и деоници Лајковац-Љиг главни извођач радова компанија "Шандонг Хај Спид".

Ванг Шуђиан је истакао да компанија "Хисенсе" која је недавно постала већински власник компаније "Горење" а која послује у Ваљеву, Зајачеру и Пазови, жели да прошири своје пословање.

Николић је истакао да је Кина Србији свеобухватни стратешки партнер и да се сарадња Србије и Кине заснива се на најчвршћим темељима, темељима пријатељства.

"Са кинеском државом и компанијама рачунамо на дугорочно партнерство, и док постоји искрено пријатељство према Кини, Србија не мора да брине о све бржем економском развоју", рекао је Николић и додао да две државе треба да производе за треће тржиште, а да му је жеља да се у Србији отварају нови кинески производни погони.

У разговору је учествовао и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, пише у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар