Вучић на форуму у Лепосавићу позвао привреднике да улажу на КиМ

Председник Србије Александар Вучић је на Бизнис форуму у Лепосавићу позвао привреднике из централне Србије да улажу на Косову и Метохији, и у српске и у албанске средине. Наш циљ је да Србија буде економски најјача, поручио је Вучић. Изнео је планове за развој десет општина са већински српским становништвом и позвао их да дођу са припремљеним плановима и пројектима.

Александар Вучић је, обраћајући се присутнима на Бизнис форуму у Лепосавићу, рекао да је посебно обрадован што на форуму може да поздрави бројне привреднике како са подручја Косова и Метохије, тако и из централне Србије.

"Веома сам срећан што сте уз подршку Привредне коморе Србије овде, драго ми је што сам видео две домаће банке и наше најбоље компаније, задовољан што су указали интересовање за КиМ и срећан сам што сте показали како се на најбољи начин бори за Косово и за наш народ на Косову", рекао је председник Србије.

Председник је замолио привреднике из централне Србије да сагледају могућности улагања и подршку нашем вредном народу у десет општина на Косову и Метохији за шта ће, наводи, држава дати субвенције.

"Ту постоје два основна проблема – урадићемо добар програм и ускоро ћемо да усвојимо уредбу, питање је правне сигурности вашег улагања, банкарских гаранција и за то ћемо покушати да пронађемо решење или да будемо неко ко ће покушати да пружи подршку, да на све могуће начине умрежимо више различитих ствари да бисте улагали на Косову", наглашава председник.

Најавио је да ће се приликом посете Кини заложити да кинески инвеститор који је намеравао а није дошао у Лепосавић, ипак дође.

"Један велики инвеститор из Кине који је требало да дође у Лепосавић отказао је због свих дешавања. Током посете Кини замолићу да ипак дођу", рекао је Вучић.

Оценио је да су људи на КиМ вредни, наводећи као пример да се корнишони из Зубиног Потока продају у Немачкој, а јабуке могу да иду на руско тржиште.

"Много тога што направите завршава на нашем тржишту. Ми ћемо видети како посебним подстицајима да помогнемо онима који би да отворе хладњаче, јер су откупна места нешто што су ми тражили сви председници општина", навео је Вучић.

"Циљ да Србија буде економски најјача"

Позвао је српске привреднике да улажу и у албанске средине на КиМ.

"Правите новац, јер је наш циљ да Србија буде економски најјача", рекао је председник.

Вучић је навео да новца имамо, и истакао да је пре четири године, када је постао премијер, Србија имала јавни дуг од 79 одсто, а 1. јануара 2019. године тај дуг биће и испод 48 одсто.

Како је навео, тада је једна земља у региону имала 25 досто, а друга 55 одсто јавног дуга, док су ти дугови сада 49 односно 73 одсто БДП-а.

Додао је и да смо претекли све у региону по висини плата и пензија, осим Црне Горе, али рачуна, каже, да ће за 15-16 месеци Србија и њу претећи у том сегменту.

То је, каже, стога што имамо најздравије стање и једини смо, а и међу првима смо у Европи, са растом од 4,9 одсто БДП-а, и зато јесмо у стању да пружимо и понудимо велике подстицаје и субвенције привредницима да улажу у КиМ и то не само на север, већ и јужно од Ибра.

"Даћемо све од себе да и кроз развој школства, кроз косовски додатак, пензије... учинимо све да наши људи на КиМ живе боље", поручио је председик.

Планови за десет српских општина

Вучић је изнео планове за развој десет општина на КиМ са већински српским становништвом.

Навео је да ће у Лепосавићу помоћи фабрику за прераду дрвета како би имала вишу фазу прераде, у плану је да се отвори фабрика за производњу намештаја и фабрика пелета, а 13 милиона евра "Трепча" ће уложити у погон за производњу батерија, где ће бити запослено између 250 и 300 радника.

Такође, најавио је помоћ у проналажењу инвеститора за "Шик Копаоник".

Када је реч о Зубином Потоку, Вучић каже да ће помоћи наставак производње у фабрици текстила "Јавор", као и отварање и обнављање капацитета у фабрици намештаја "Симпо", али и земљорадничку задругу, која је највећи откупљивач воћа и поврћа на КиМ.

За Косовску Митровицу је Вучић рекао да ће помоћи отварање ИТ центра који ће производити софтвере и да је ту држава спремна да уложи велики новац, али и наставак незавршене спортске хале...

Радиће се и централни градски трг, навео је и додао да је северна Косовска Митровица, као и Грачаница, својеврстан симбол и да, као таква, мора да се и развија и напредује.

"Хоћемо и имамо снаге, макар све ново изградили, да направимо један од најлепших српских градова и не само да уредимо централни трг, него и све друго. То је слика и прилика Србије, то је слика и прилика српског народа", рекао је Вучић.

У Звечану ће држава помоћи завршетак Рајске бање у Бањској, ускоро почиње производња пива у Бањској, а ту је и сушара за воће од 1.000 килограма у турнусу.

У Грачаници, додаје Вучић, требало би да буде отворена фарма са 10.000 кока носиља и проиводњу јаја, да се повећају капацитети кланичарске индустрије, као и да се направи фабрика санитетског материјала, за шта ће се дати највећи подстицаји потенцијалном инвеститору.

Позив општинама да дођу са пројектима

Вучић је позвао људе из Ранилуга да предложе пројекте, као и из општине Партеш, додајући да би у обе те општине требало обновити локалне путеве.

У Новом Брду би требало отворити линију за обраду прехрамбених сировина, као и фарму за 300 грла јунади и туристички садржаји.

У Штрпцу ће бити уложено у развој пекарског погона, као и завршетак вртића.

Председник Србије је позвао све општине да дођу са припремљеним плановима и пројектима, а да ће се све што се може и урадити и уложити новац, а поручио и да би се онда поново видели за годину дана да заједно сагледају шта је учињено и шта надаље може и треба да се ради.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво