Бизнис форум у Лепосавићу

Председник Србије Александар Вучић се, након обиласка штандова у оквиру Бизнис форума, обратио и привредницима. Изразио је задовољство што је око 130 привредника учествовало у форуму, а посебно што су компаније из централне Србије показале интересовање да улажу на Косову и Метохију.

Председник Вучић је на затварању форума замолио привреднике да сагледају могућности за улагања 10 општина на КиМ, обећавши да ће за то добити додатне субвенције и додао да је срећан што су показали како се бори за наш народ.

На Бизнис форуму, који је организовала Канцеларија за КиМ, учестовало је више од 130 великих и малих привредника из централне Србије и КиМ.

Форум је био прилика за пословне сусрете водећих компанија из централне Србије са привредницима са КиМ, као и за представљање привредних и инвестиционих потенцијала општина са већинским српским становништвом на КиМ.

На форуму су присустовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, заменик председника косовске владе Далибор Јевтић и косовски министар за пољопривреду Ненад Рикало.

Од већих компанија на форуму су учествовале "МК група", "Моји брендови", "Сирогојно", "Алко група", "Комтрејд", "Јела Јагодина", "Комерцијална банка", "Поштанска штедионица" и друге.

Бизнис форум отворио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, а раније данас је рекао да Компанија "Сирогојно" жели да склопи дугорочне уговоре са свима заинтересованим српским произвођачима воћа на КиМ, као и да жели да уложи у прерађивачке капацитете, откупне станице и хладњаче. 

"ПКС је подржала бизнис форум у Лепосавићу, тако што је довела више од 30 највећих пословних система из централне Србије", рекао је Чадеж и захвалио Министарству пољопривреде и Канцелацији за КиМ Владе Србије, на систему подстицаја за привреднике из централне Србије који желе да улажу на КиМ.

Такође, Чадеж је захвалио и на обезбеђивању средства за механизацију пољопривредним газдинствима како би побољшали производњу.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да од свих привредника који су присуствовали форуму, готово 70 одсто имало везе са пољопривредом и прехрамбеном индустријом.

"Несмуњиво воћарство и сточарство, и то под број један говедарство и млечно говедарство. То су адути овог простора", додао је Недимовић. 

Заменик директора Кацеларије за КиМ Душан Козарев је рекао је на почетку форума да је пре само неколико месеци председник Србије Вучић покренуо ту иницијативу и да се већ виде први резултати – бизнис форум са привредницима из централне Србије и са КиМ.

Нагласио је да је КиМ обично препознато у свету као ризично подручје, иако је Косово 'резервоар' предузетништва, предузимљивости и креативности.

"Наш народ има већину у 10 општина и има шта да представи и на шта да буде поносан, а ту су банке и министарства Владе Србије, као и представници највећих произвођача, да им кажу шта је то где могу да буду још бољи и да заједнички наступе у бизнису".

Козарев је рекао да уз подршку државе Србије привредници са КиМ могу да почну да освајају не само европску, већ и светску економина.

Економски развој важан за повратак Срба

Само привредним развојем и отварањем нових радних места може се дугорочно обезбедити опстанак и повратак Срба на КиМ, поручили су представници косовске владе Далибор Јевтић и Ненад Рикало.

Нагласили су да су мир и стабилност неопходни предуслови привредног развоја и стварања бољих услова живота за Србе на КиМ.

"Врло је важно питање могућности запослења и привређивања становништва и обезбеђивања услова за живот. Зато је овај бизнис форум велики догађај. Много се говори у последње време колико је важно да се постигне компромис и договор који ће обезбедити трајни мир", рекао је Јевтић и истакао да је препрека Србима на Ким управо економска ситуација.

Јевтић је говорећи о привредним потенцијалима КиМ, у срединама са већински српским становништвом, рекао да је узгој малине велика шанса за економски развој, али и други видови пољопривреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво