Све више задруга, пољопривредници схватају предности удруживања

Прошле године у Горњем Милановцу су биле само две земљорадничке задруге, а сада их је седам. Пољопривредници схватају предности удруживања и све су вештији у конкурисању за подстицаје које даје држава за задруге.

Задруга у Угриновцима прва је добила 50.000 евра помоћи од државе. Направили су пластенике и већ беру парадајз, краставац и паприке. Кажу да нису задовољни приносом, али да је квалитет одличан.

"Ми смо ове године већ производили по том програму здраве хране. Ове године смо увидели да нам људи више купују то што виде да је здраво, па онда нам долазе и поново, значи да је то нешто што се тражи", објашњава Радојица Радојичић из земљорадничке задруге Угриновци.

И у другим селима горњомилановачке општине почели су да се удружују. Воћари у Шилопају очекују бољи пласман робе.

Мирко Јефтић из Церове каже да је лакше доћи до тржишта ако има више произвођача и да се у целој Европи иде на већу производњу.

Бранко Миличић из Земљорадничке задруге Шилопај наводи да има доста крушака и шљива, и да би све могло да се откупи и преради у нашим погонима. "Део за даљу продају, као прва класа. Оно што није за прву класу да се бави прерадом", каже Миличић. 

Општина Горњи Милановац је у 2018. години издвојила 50 милиона динара за подстицајна средства у пољопривреди, али само за појединце.

"Ми ћемо за следећу годину гледати да укључимо и пољопривредна газдинства као таква, тојест задруге као такве, да могу и оне конкурисати као правна лица за средства подстицаја,'' обећава председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

За земљорадничке задруге, ресорно министарство издвојило је ове године 825 милиона, што је четири пута више него лане.

"Очекујемо да та средства и у наредној години буду такође четири пута повећана. То је неких 20, минимум 25 милиона евра", наглашава министар Милан Кркобабић.

Због добрих примера, многи сточари овог краја размишљају о удруживању, па се очекује оснивање нових задруга у милановачким селима.

број коментара 0 пошаљи коментар