Који је значај Газивода?

Стратешки важно питање, Газиводе, овај пут у питање су довеле посету председника Србије Косову и Метохији. Иако је 80 одсто површине језера на северу Космета у општини са већинским српским становништвом, Зубином Потоку, Приштина пита шта би српски председник тамо тражио. Газиводе, којима управља Јавно предузеће "Ибар" заједно са "Трепчом" и трафостаницом "Валач", стратешки су важне и за Србију у целини.

Директор предузећа "Ибар" Срђан Вуловић каже да термоелектрана у Обилићу не може да ради и да не може да хлади своја постројења без воде са Газивода.

"У секунди се испоручује четири и по кубних метара воде, према Приштини – на годишњем нивоу то је око 130 милиона кубних метара воде. Друга важна улога Газивода је такође производња електричне енергије, годишње се производи око сто гигават-сати. Трећа улога је водоснабдевање, са овог језера пије негде око 800.000 становника Косова воду", наводи Вуловић.

Седамдесетих година прошлог века, брана и цео хидросистем изграђени су уз кредит Светске банке од око 900 милиона евра. Отплатила га је Република Србија, делом и "Ђердап".

Вуловић описује ситуацију на терену: "Ми радимо, производимо, а плодове нашег рада убира јужно предузеће 'Ибар Лепенац' у Приштини. Нека процена је да десетак милиона евра може да остане прихода захваљујући нашем раду на језеру Газиводе. Нама остаје плата и финансирање из буџета Републике Србије."

Поред толике воде, у четири српске општине на северу нема је довољно. И то није једини значај језера.

"Он значи очување живота Срба на Косову, то су те наше четири општине у јужној српској покрајини и оне су битне јер ту народ има сигурност да ће имати где да ради, има сигурност да је то компанија којом управља ЕПС и, једноставно, Газиводе значе да Приштина не преузме оно што припада Србији", каже Јелица Путниковић из Балкан магазина.

Осим економског, на дну језера скривен је и други значај. Језеро је настало када је исељено и потопљено 14 насеља, а са њима и остаци двора краљице Јелене Анжујске, кула звонара из 13. века, две средњовековне цркве, девет римских некропола, као и други споменици који сведоче о средњовековној, али и много даљој историји.

Све то биће део документарно-играног филма Душана Јововића "Газиводе – путевима Јелене Анжујске".

број коментара 7 пошаљи коментар
(субота, 08. сеп 2018, 11:17)
Воронцов [нерегистровани]

Шта би уопште сами Албанци изградили на КиМ

Овакве велике инвестиције изградила је Србија. Србија је све време морала издвајати средства за неразвијену покрајину КиМ која је добрим делом од тога живела. Исто тако на нивоу Југославије морало се издвајати за неразвијене републике и покрајину. Та огромна средства која су се сливала на КиМ омогућавала су тада лагодан живот Албанцима. Али све то није помогло да њихови екстремисти стално раде на рушењу тадашње државе.

(субота, 08. сеп 2018, 00:58)
Fudbaler [нерегистровани]

KiM

Gazovide su od velikog strateškoj značaja za našu državu, i to se zna, za ceo srpski narod koji žive u srpskoj južnoj pokrajni.

(петак, 07. сеп 2018, 22:47)
Katarina [нерегистровани]

Који је значај Газивода?

Znacaj Gazivoda je jedan od krucijalnih u interesu Srbije i srpskog naroda na KiM .

(петак, 07. сеп 2018, 22:17)
zvrk [нерегистровани]

Srbija

Gazivode su naše.

(петак, 07. сеп 2018, 22:17)
anonimno [нерегистровани]

naše

Gazivode su bogatstvo Srbije.

(петак, 07. сеп 2018, 20:29)
oposum [нерегистровани]

bihi@gmail.com

Pored svega,to je i politicko pitanje!

(петак, 07. сеп 2018, 20:28)
stres [нерегистровани]

kloe@gmail.com

Bilo kako bilo,Srbija je to izgradila!