Љајић: Сајам у Измиру велика прилика да земље региона наступају заједно

Међународни сајам са најдужом традицијом у Турској одржава се у Измиру, а главна тема овогодишњег сајма су технологија и иновације. Србија је земља партнер и представиће тридесетак компанија. Регион Западног Балкана уколико жели да се економски развија мора да се повезује, поручио је на отварању министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Сајам са, иначе, најдужом традицијом у Турској, на којем је Србија по први пут земља партнер, а Индија земља у фокусу, трајаће до 16. септембра.

Сајам је отворен у присуству председника турског парламента Биналија Јилдирима, турских министара, министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића и других.

Министар Љајић је на отварању сајма изразио задовољство што је управо Србија земља партнер на манифестацији која има глобални економски и друштвени значајан.

"Лепо је бити у друштву Турске и Индије, још је лепше бити земља партнер у тренуцима када Србија и Турска у новој историји имају далеко најбоље економске и политичке односе", нагласио је Љајић.

Ти односи, додао је Љајић, утицали су да се српске компаније представе турским инвеститорима, студентима, туристима...

"Очекујемо да се и ове године потврди одличан резултат који имамо у туристичкој размени. Турски туристи су на првом месту по броју долазака у Србији, а, такође, туристи из Србије су се вратили на турске обале и заузимају значајно место у опоравку турског туризма и економије", подвукао је српски министар.

Према Љајићевим речима, сајам у Измиру је и велика прилика да земље региона наступају заједно, те изразио задовољство што су отварању присуствовали и министри из Црне Горе, БиХ, као и српски министар просвете Младен Шарчевић.

"Регион Западног Балкана уколико жели да се економски развија мора да се повезује. Ми смо превише мали да бисмо били конкурентни, али желимо да будемо партнери и да заједно са турском економијом наше шансе на великом економском тржишту буду веће", истакао је Љајић.

Овај сајам превазилази економски значај, поручио је Љајић и додао да је то место сусрета различитих народа, култура, земаља.

"Свету никада није био потребнији мир, стабилност и безбедност као што је данас. Мислим да економија отвара простор и перспективе да се мир и стабилност остваре и надам се да ће порука сарадње, сигурности, стабилности и разумевања међу народима, са овог сајма отићи у свет", рекао је Љајић.

Након званичног отварања сајма, Љајић и Шарчевић су у друштву турских колега отворили српски штанд на сајму у Измиру. 

Наступ домаћих привредника на сајму организују Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Туристичком организацијом Србије.

Ове године ће око 30 компанија из Србије, попут Научно-технолошког парка Звездара, "Belgrade Waterfront", компанија које се баве телекомуникацијама, грађевином, прехрамбеним производима и туризмом представити производе и услуге тржишту које има 80 милиона потрошача.

Свих 10 дана трајања сајма посетиоци ће моћи и да уживају у концертима, позоришним представама, плесним изложбама.

А како је сајам не само економског, већ и културног карактера, Национални ансамбл "Коло" заиграо је на отварању најстаријег сајма у Турској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи