Михајловић: Србија отворена за инвестиције компанија из САД

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и амбасадор САД у Србији Кајл Скoт потписали су, у присуству председника Србије Александра Вучића и секретара за трговину САД Вилбура Роса, Меморандум о разумевању о сарадњи у области инфраструктуре.

"За Владу Србије модернизација инфраструктуре је приоритет у развоју, а захваљујући пројектима које смо реализовали у претходних неколико година препознати смо као земља отворена за све инвестиције које доносе Србији повезивање са суседима, нова знања и нове технологије", рекла је Михајловићева поводом потписивања меморандума.

"То очекујемо и од овог меморандума, који даје могућност да се после најбољих европских, кинеских, руских и других компанија, повежемо и са највећим америчким компанијама које желе да раде у Србији, али и да са нама поделе добру праксу из света у вези са припремом пројеката и израдом студија и анализа које могу да допринесу бољем квалитету и већој ефикасности инвестиција у инфраструктури", додала је потпредседница Владе.

Потписаним меморандумом потврђује се заједнички интерес јачања пословних веза између две државе и промовисање учешћа америчких компанија у сектору инфраструктуре Србије, уз подршку одговарајућих институција, агенција и програма САД, истиче се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

Ова намера биће реализована тако што ће Србија омогућити размену информација о приоритетним инфраструктурним пројектима са САД, док ће САД са своје стране промовисати учешће америчких компанија у инфраструктурним пројектима у Србији и пружати информације америчким приватним компанијама о потенцијалним могућностима финансирања пројеката.

Меморандумом се изражава и намера да се у Србији подстиче стварање инвестиционог оквира који је отворен и недискриминаторски и даје једнаке услове за све.

Такође, обе стране потврђују важност високих стандарда који се односе на здравље, безбедност, животну средину, рад, транспарентност и добро управљање инфраструктурним пројектима, као и подршку отвореним и одговорним тендерским процедурама и процедурама набавки.

Састанак Михајловићеве и Роса 

Mихајловићева се раније данас састала и са Вилбуром Росом, ког је упознала са најзначајнијим инфраструктурним пројектима у друмском и железничком саобраћају у Србији, као и са новим инвестиционим циклусом у инфраструктури.

Такође су разговарали о регионалном повезивању Србије и утицају на политичку стабилност западног Балкана, саопштено је из Канцеларије потпредседнице Владе.

Михајловићева је истакла јако добру сарадњу коју Влада Србије има са компанијама из САД.

"Америчке компаније у Србији запошљавају више од 16.000 наших радника, док Привредна комора Америке, у којој је више од 200 компанија, запошљава око 100.000 наших грађана. И зато је важно да у Србији имамо још америчких компанија", истакла је Михајловићева.

Секретар Рос поздравио је економске мере и резултате које је Србија забележила у претходном периоду и истакао да је Србија добро место за инвестиције.

"Овај споразум између Србије и САД је важан за инфраструктуру, али има и велики симболички значај за обезбеђивање још бољих односа између Србије и САД и хвала вам што сте помогли у томе", рекао је Рос.

Михајловићева је секретару Росу на крају поклонила стилизовано слово "Р" у златовезу, ручни рад наших жена са села.

Ове поклоне потпредседница традиционално дарује страним званичницима у склопу иницијативе "Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима", коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и Наледом.

Након овог састанка, Михајловићева и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот потписали су, у присуству председника Србије Александра Вучића и секретара Роса, Меморандум о разумевању у области инфраструктуре између Србије и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво