Модернизација панчевачке рафинерије

Са завршетком постројења "Дубока прерада" панчевачка рафинерија годишњу производњу деривата повећаће на четири милиона тона, милион више него сада. Та инвестиција, вредна 300 милиона евра, веома је важна за нашу земљу јер ће, кажу, обезбедити сигурност снабдевања свим нафтним дериватима и по квалитету и еколошки ће бити усклађени са захтевима Европске уније.

Са новим производним комплексом "Дубока прерада", Рафинерија нафте "Панчево" биће потпуно модернизована. Поред бензина, дизела и гаса за аутомобиле, у новом постројењу производиће се и кокс, који је до сада наша земља потпуно увозила. А прљавог мазута са сумпором више неће бити.

"Практично са овим погоном ми више нећемо да производимо мазут, тако да је сам пројекат веома значајан и за саму екологију у Републици Србији и испуњавање обавеза које Србија има према Европској унији. Оно што је значајно за Рафинерију 'Панчево', овим пројектом значајно повећавамо производњу евродизела, преко 38 одсто", каже Владимир Гагић, директор Блока "Прерада" у НИС-у.

У "НИС Гаспром њефту" најављују да ће ново постројење почети да ради већ током лета идуће године, јер је готово две трећине посла већ завршено.

"На изградњи погона 'Дубока прерада', који је величине два фудбалска игралишта, ради 700 радника. Осамдесет одсто посла раде српска предузећа, а ми се трудимо где год је могуће да ангажујемо што више локалних фирми", каже Оливије Буазар, директор пројекта "Дубока прерада" у Рафинерији "Панчево".

Заштиту на раду НИС је подигао на највиши ниво, а најављују и нова запошљавања.

Ново постројење отвориће и нова радна места. Због изградње новог погона, посао у Рафинерији "Панчево" већ је добило 60 људи.

број коментара 0 пошаљи коментар