Одзвонило привременим пензијским решењима

Социјално-економски савет се сагласио око предложених измена Закона о пензијско-инвалидском осигурању, којима се укида привремено умањење пензије и казнени поени за оне са бенефицираним стажом. Социјални партнери најављују да ће у понедељак бити обелодањено и колика је нова минимална цена рада. По свему судећи, она неће бити 210 динара, како се спекулисало.

Пилоти, балерине, рудари и сви остали који су у пензији са бенефицираним стажом, уз измену закона решиће се у потпуности или делимично казнених поена. Будућим пензионерима неће се дешавати да што су последње месеце провели на послу који није бенефициран изгубе право на пуну пензију. И то нису једине измене закона.

"Први пут ће пред Социјално-економски савет и Скупштину отићи закон који нема ниједну негативну тачку, све што је предвиђено овим законом померено је у позитивном правцу", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања.

Одзвонило је привременим пензијским решењима, последња година стажа рачунаће се на основу личног коефицијента, без чекања податка о просечној заради. Ипак, синдикати не одустају од захтева за да се после 65. казнени поени укину свима.

"Очекујемо у блиској будућности да се то стави на дневни ред и да сви они који су силом прилика отишли у пензију пре 65. године своје казнене поене имају до 65. године, а онда да после тога казне престану", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

Фискални савет је и даље против таквог решења.

Ресорни министар тврди да финансије нису једини разлог због кога се не иде на укидање казнених поена за све.

"Сутра може да се деси да сви искористе то право и да нађу други посао у приватном сектору и кажу – да, ја желим са 60 година да одем у пензију, а већ имам свој договорен посао да радим приватно на неком обезбеђењу", каже министар Ђорђевић.

"Овде се ради о проблему људи који су отишли, који су отерани, изгубили своја радна места и онда су дошли до тога да је са 60 година требало да оду у пензију", каже Орбовић. 

Синдикати подржавају укидање Закона о привременом умањењу пензија. Само сматрају да то није требало да иде у Скупштину заједно са изменама пензијског закона, јер је за системска решења неопходна дужа расправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво