Лепосавић се нада бољим данима

У најсевернијој општини Косова и Метохије, Лепосавићу, погони чувених фабрика "Прва петолетка", "Кристал" и "Храст" сведоче о времену када је у њих на посао свакодневно долазило готово хиљаду радника. Годинама посла нема, али хале су очуване и надају се да ће уз помоћ републичке владе поново прорадити. До тада ради само фабрика откивака "Лола фот".

Док су фабрике радиле, Лепосавић је био индустријски центар. Сада је од 17.000 житеља у седам месних заједница, готово 3.000 незапослених, а избора нема много.

"Тешко је радити, али главно је да има посла. Имам 38 година стажа", каже Ранко Милосављевић, радник у погону за производњу пелета у Лешаку.

"Прва петолетка", "Кристал" и "Храст" су бројале око 700 радника. Сада су њихове хале затворене – проблеми су почели 1999, а тачка стављена успостављењем административних прелаза и одбијањем да се региструју под окриљем приштинских институција. Ипак, погони су недирнути и очувани.

"Док је народа на овом простору, биће и Србије овде. Ми ћемо се, наравно, уз помоћ наше државе борити свим средствима да ово задржимо, јер се надамо да ће се наћи пословни партнери и људи који ће уложити средства овде", истиче Радош Михајловић, члан Привременог органа у општини Лепосавић.

За разлику од тих фабрика, и упркос отежаној набавци репроматеријала и транспорту робе, фабрика "Лола фот" у Лешку још ради – запошљава 137 радника и део је привредног система Србије на Косову и Метохији.

Производе машинске делове од челика за индустрију – РТБ "Бор", "Колубару", пољомеханизацију, ауто-индустрију.

"Функционишемо, радимо у овим отежаним условима, гледајући с једне стране привредну проблематику, и друге, локацијски, ту где смо. Труд је ту да, што кажу, останемо и опстанемо и да будемо функционални", напомиње Правица Јевремовић, директор фабрике "Лола фот".

Радник у тој фирми Видосав Савић каже да је "Лола" остала и ради у овим тешким временима.

"Овде већ 32 године радим, петоро деце имам, ја се надам да ћу овде остати до пензије", додаје Видосав.

Зоран Радојевић, такође запослени у "Лоли", прича како увек стрепе шта ће бити: "Ако останемо у саставу Србије, биће нешто, ако не..."

Нада је њихов тихи и главни пратилац – да сачувају, обнове то што имају и да раде. У пелетари је већ отворено тридесетак радних места, а машине у постојећим халама чекају. Овде кажу да је уз правог стратешког партнера, и помоћ Владе Србије, нови почетак могућ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво