"Циђин" спреман да преузме канадски "Невсун"

Кинеска компанија "Циђин мајнинг" понудила је 1,41 милијарду долара за преузимање рударске компаније "Невсун рисорсиз", која послује у Србији посредством свог зависног друштва "Ракита експлорејшон" на пројекту Чукару Пеки у Бору.

Обе стране су, како је саопштено из "Невсуна", склопиле коначни споразум према којем ће "Циђин" извршити понуду за преузимање свих емитованих деоница и свеукупних деоница у оптицају "Невсуна" за шест канадских долара по деоници у готовини.

Укупна вредност понуде је 1,88 милијарди канадских долара (1,41 милијарду америчких долара).

"У Србији на пројекту Чукару Пеки намеравамо да брзо развијамо Горњу зону и у њој отпочнемо производњу, као и да наставимо да унапређујемо и дефинишемо првокласне потенцијале Доње зоне", изјавио је председник компаније "Циђин" Чен Ђингхе.

Кинески рударски див "Циђин мајнинг" је 31. августа изабран за стратешког партнера Рударско-топионичарског басена "Бор" са уделом од 63 одсто.

"Циђин" ће у РТБ "Бор" уложити 1,46 милијарди долара уз обавезу инвестирања 350 милиона долара за докапитализацију, док је 200 милиона долара планирано за решавање "историјских дугова".

Одбор директора "Невсуна", како је саопштено, једногласно је препоручио акционарима да продају своје деонице и прихвате понуду, коју тек треба да одобре надлежни канадски и кинески органи, и која подразумева куповину најмање 66 одсто укупних "Невсунових" деоница у оптицају.

Одбор је такође препоручио акционарима да остану при одлуци о одбијању непријатељске понуде за преузимање коју је упутила компанија "Лундин" 26. јула, а која истиче 9. новембра ове године.

Компанија "Невсун" се бави прерадом тешких метала, а у Србији послује посредством компаније "Ракита експлорејшон" и тренутно спроводи пројекат Чукару Пеки у Бору, на налазишту бакра светске класе које је од изузетне вредности и потенцијала за Србију.

"Невсун рисорсиз" је 100 одсто власник права на истраживање бакра на налазишту Чукару Пеки – Горња зона, и власник је 60,4 одсто права на истраживање Чукару Пеки – Доња зона.

Чукару Пеки – Доња зона је заједнички подухват са "Фрипорт–Мекморан експлорејшон корпорејшон" који тренутно поседује 39,6 одсто права на истраживање, а након завршетка студије изводљивости "Невсун рисорсиз" ће поседовати 46 одсто права на истраживање, а "Фрипорт" 54 одсто.

Компанија "Невсун" управља и рудником Биша у Еритреји, који се бави производњом бакра и цинка.

"Циђин" треба да преузме "Невсунов" рудник бакра и цинка у Еритреји, а у нашој земљи ћерку команију "Ракита" у Бору која развија налазиште бакра Чукару Пеки. У јуну су почели завршне истражне радове који воде отварању рудника, посао вредан 600 милиона евра. 

"За нас је посебно важно што и овим послом 'Циђин' показује колико је Србија важна тачка у њиховим инвестиционим плановима и колико они озбиљно планирају да на један дугорочан начин остану управо овде у Србији", каже министар рударства и енергетике Александар Антић. 

Стручњаци нису изненађени потезима "Циђина" јер иза њих стоји кинеска држава, која је започела велике инвестиције у југоисточној Европи.

"Морало се очекивати да ће 'Циђин' имати и велике амбиције да тамо где уђе са великим инвестицијама. А ово сада где је ушла у Србију, односно у Бор, су велике инвестиције и да ће ту настојати да буде једини играч, у најмању руку главни, а по могућности једини, а то је управо оно што је 'Циђин' и направио", сматра специјалнa дописница словеначког "Дела" за Азију Зорана Баковић. 

Детаљи понуде кинеске компаније биће представљени у циркуларној понуди за преузимање коју ће "Циђин" наредних дана доставити писаним путем акционарима компаније "Невсун", најкасније до 18. септембра.

Акционари компаније "Невсун" имаће иницијални период од 105 дана да понуде своје деонице.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи