Синдикалци траже подршку премијерке

Грански синдикат индустрије, енергије и рударства "Независност" обратио се отвореним писмом премијерки Ани Брнабић од које тражи подршку у решавању питања исплате минималне зараде за запослене у два предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Реч је о фирмама ДЕС из Новог Сада и "Гоша Солко" из Смедеревске Паланке, чији, како кажу, статус још није решен, као и о предузећу "Пласт Метал" из Краљева, којем је ЕПС ових дана искључио електричну енергију због дуга од 1,6 милиона динара.

Наводе да је том предузећу струја искључена баш у тренутку када је требало да започну реализације уговорене у наредних неколико месеци.

У отвореном писму достављеном и медијима синдикалци подсећају да су та предузећа основана седамдесетих година прошлог века, у социјалистичком систему и са хуманом идејом да се особама са инвалидитетом кроз рад обезбеди инклузија у друштвени живот и егзистенција за њих и њихове породице.

Подсећају да је грански синдикат "Независност" део синдикалног савеза УГС "Независност", те да сматрају да је недопустиво да, како кажу, у другој декади 21. века, радници са инвалидитетом примају зараде у износу од 15.685,25 динара.

Њихов став је да ниједан радник у Србији, па ни радник са инвалидитетом, не би смео да прима зараду која је нижа од нивоа уговорене минималне зараде.

број коментара 0 пошаљи коментар