"Цумтобел групација": Отварање новог погона 28. септембра у Нишу

Шеф "Цумтобел групације" Алфред Фелдер означио је ову годину као "прелазну" за компанију, указујући да се налази усред процеса реструктуирања и најавио отварање новог погона у Нишу 28. септембра.

Фелдер је на конференцији за штампу, поводом презентације резултата од маја до јула, пренео да је део производње из Кине враћен у Европу, у Ниш.

Као разлог за тај потез Фелдер је навео да су трошкови производње у кинеској фабрици у Шенџену у међувремену постали виши него у Европи, а осим тога производања у Кини повезана је с двомесечним транспортом ка Европи.

Уз то, како је навео, поједине муштерије "алергичне" су када на производу стоји "Made in China".

Фелдер је најавио да ће производни погон у Нишу бити отворен званично 28. септембра и да тренутно тамо већ ради око 300 људи, а да је ће их бити до хиљаду.

У Нишу се производе сијалице и компоненте, а та је инвестиција вредна 30 милиона евра.

Фелдер је поручио да производња у Кини остаје, али да ће постројење бити премештено из Шенџена и истовремено смањено. Такође, додао је, други погон у Кини биће смањен, док истовремено најављује отварање новог центра за софтвер у Порту, за који се компанија определила после дугих провера.

У Дорнбирну, где се налази седиште концерна, остаће развој "хардвера", док је израда софтвера "стављена на лед", јер се у том граду не може наћи довољно стручне радне снаге, навео је Фелдер.

Средњорочни циљ за пословну годину 2020/21 је утростручење, рекао је Фелдер и додао да је породица Цумтобел и даље заинтересована за даљи развој предузећа, чиме је одбацио различите спекулације.

Реструктуирање, према његовим речима, има јасан циљ да се фокус сегмента светала усмери на Европу, а за сегмент компоненти он као могућност за даљи раст види глобално тржиште. 

број коментара 0 Пошаљи коментар