Шљива добро родила, сушаре у Блацу раде пуном паром

Блачки воћари, који предњаче у Србији по производњи шљива, памтиће ову годину по много посла, рекордном роду и просечној заради, јер је цена од осам до 18 динара по килограму. Нешто бољој заради ипак могу да се надају они који су претходних година улагали у смештајне капацитете и погоне за прераду, у којима ће, по свему судећи, ове године бити осушено највише шљиве до сада.

У стотинак сушара, колико је у претходних петнаестак година изграђено у блачкој општини, захваљујући натпросечном роду, већ месец дана ради се непрекидно. А шљива ће се сушити бар још десетак дана. Потпуно друга слика од прошлогодишње кад сушаре нису ни палили због слабог рода и високе цене шљива.

"Ја сам претпрошле године имао око десет тона, сада две-три тоне више, тако да етапно стижу нови засади воћа и онда се на основу тога повећава и сама производња, а и сама количина суве шљиве", каже власник сушаре у Кашевару Душан Ракић.

И Раде Ђокић ће у својој сушари на периферији Блаца осушити највише шљива до сада. Прерађује, уз воће из својих воћњака, и шљиву из откупа.

"Замрзнем је, извадим је, откравим је, осушим, значи може да чека и годину и две. Баш је ове године имала и сунчаних дана, има и шећера. Баш је добра шљива, тако да ће то бити година за памћење", наводи Раде Ђокић, који има и хладњачу.

Продужена сезона сушења шљива ове године и готово непрекидни рад у три смене прилика је за зараду и сезонцима.

"Може да се заради 40.000-50.000 за месец дана", истиче Душан.

Улагања у сушару већ се враћају, а сада треба улагати у даљу прераду и паковање, кажу стручњаци.

"Моје мишљење је да би људи требало да крену у прерађивачке капацитете, односно у дораду те суве шљиве, можда кроз искоштичавање, можда да буду директни продавци маркетима", рекао је Бојан Николић из општине Блаце.

Само из Блаца ове године требало би на тржиште да оде више од сто вагона суве шљиве. За нову сезону најављују и нова улагања – неколико милиона евра у постројења за топлу прераду воћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво