Шљива добро родила, сушаре у Блацу раде пуном паром

Блачки воћари, који предњаче у Србији по производњи шљива, памтиће ову годину по много посла, рекордном роду и просечној заради, јер је цена од осам до 18 динара по килограму. Нешто бољој заради ипак могу да се надају они који су претходних година улагали у смештајне капацитете и погоне за прераду, у којима ће, по свему судећи, ове године бити осушено највише шљиве до сада.

У стотинак сушара, колико је у претходних петнаестак година изграђено у блачкој општини, захваљујући натпросечном роду, већ месец дана ради се непрекидно. А шљива ће се сушити бар још десетак дана. Потпуно друга слика од прошлогодишње кад сушаре нису ни палили због слабог рода и високе цене шљива.

"Ја сам претпрошле године имао око десет тона, сада две-три тоне више, тако да етапно стижу нови засади воћа и онда се на основу тога повећава и сама производња, а и сама количина суве шљиве", каже власник сушаре у Кашевару Душан Ракић.

И Раде Ђокић ће у својој сушари на периферији Блаца осушити највише шљива до сада. Прерађује, уз воће из својих воћњака, и шљиву из откупа.

"Замрзнем је, извадим је, откравим је, осушим, значи може да чека и годину и две. Баш је ове године имала и сунчаних дана, има и шећера. Баш је добра шљива, тако да ће то бити година за памћење", наводи Раде Ђокић, који има и хладњачу.

Продужена сезона сушења шљива ове године и готово непрекидни рад у три смене прилика је за зараду и сезонцима.

"Може да се заради 40.000-50.000 за месец дана", истиче Душан.

Улагања у сушару већ се враћају, а сада треба улагати у даљу прераду и паковање, кажу стручњаци.

"Моје мишљење је да би људи требало да крену у прерађивачке капацитете, односно у дораду те суве шљиве, можда кроз искоштичавање, можда да буду директни продавци маркетима", рекао је Бојан Николић из општине Блаце.

Само из Блаца ове године требало би на тржиште да оде више од сто вагона суве шљиве. За нову сезону најављују и нова улагања – неколико милиона евра у постројења за топлу прераду воћа.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 04. сеп 2018, 23:21)
anonymous [нерегистровани]

Zašto ne alkohol?

Pa to je tradicija kod nas Srba. 

(уторак, 04. сеп 2018, 22:45)
anonymous [нерегистровани]

A zašto je sušite, aman?

Zar ne mogu da smisle nikakav pametniji proizvod od tih šljiva nego da ih suše? Mada, dobro da bar ne prave alkohol.