Мали: До 1. октобра најкасније укидање закона о смањењу пензија

Најкасније до 1. октобра биће укинут Закон о привременом умањењу пензија, а после тога исто чека и Закон о привременом смањењу зарада у јавном сектору, најављује министар финансија. За јесен се планира и доношење пакета закона који би требало да олакшају пословање привреди а који је део пореске реформе која би требало да се заврши 2021. године.

Мањи трошкови пословања, већа конкурентност производа и бољи стандард грађана, основни су циљеви реформи каже први човек српских финансија. Шта је урађено, а на чему треба радити, разговараће се и са Мисијом ММФ-а која стиже 24. септембра.  

Мали је данас на састанку са мисијом ММФ-а из Београду разговарао о детаљима везаним за повећање пензија.

"Овај састанак данас је посвећен повећању пензија. Већ ове, а најкасније наредне недеље изаћи ћемо пред Владу са изменама Закона о ПИО фонду, који ће дефакто бити основ за тако нешто. Овај састанак је везан за ту тему. Очекује нас још шест, седам или осам закона на ту тему, измене закона о ПИО фонду, порезу на имовину и порезу на добит, о обавезном социјалном осигурању", каже Мали. 

Званична делегација ММФ-а са Џејмсом Руфом на челу требало би да дође у 24. септембра и да борави у Београду до 4. октобра. 

Одмах након што прође Владу, закон ће се наћи у Скупштини, а рок за његово ступање на снагу је 1. октобар.   

"До краја 2021. биће потпуно спроведена реформа Пореске управе"

До краја 2021. године биће потпуно спроведена реформа Пореске управе, за шта је обезбеђен новац, поручио је министар финансија.

Мали је рекао да ће у наредном периоду, до краја године, бити завршена стратегија за реформу Управе, и да је држава добила 50 милиона долара од Светске банке за куповину софтвера, набавку нове опреме и изградњу нових објеката.

Он је констатовао да је срамота неиздавати фискални рачун и да је ружна слика колико се кафића и ресторана затвара због неплаћања пореза.

Каже да ће, када власници буду кажњени са годину дана забране пословања, тај власник локала "изаћи из посла".

Мали је објаснио да је све више оних који плаћају порез и да је то обавеза грађана, али и да је обавеза државе да обавештава грађане за шта се новац троши.

Министар је рекао и да је израда закона о јавним набавкама завршена и да ће у наредном периоду бити представљен јавности као и Влади, а да ће се послати и на оцену у Брисел.

"Закон о јавним набавкама је готов и биће представљен јавности. У питању је системски закон где много тога може још да се унапреди и уради", казао је Мали.

Мали је на радном доручку у организацији Америчке привредне коморе говорио о фискалним и економским реформама које ће Министарство спроводити у оквиру фискалне политике 2018. и 2019. године, као и о приоритетима компанија чланица Америчке привредне коморе у Србији (AMCHAM), али и њиховом виђењу пословног окружења и неопходним реформама за његово унапређење.

"Државу у септембру очекује враћање старих дуговања" 

Министар је рекао и да државу у септембру очекује враћање старих дуговања, односно плаћање милијарде долара за смањење јавног дуга.

До краја године ће, каже, бити формирано и координационо тело које ће дефинисати приоритете у наредне три године по питању великих пројеката, а том координационом телу ће председавати премијерка Ана Брнабић.

Мали је рекао да су јавне финансије стабилне и да новца у буџету има довољно и рекао да ће новац од РТБ "Бора" бити ефектиран наредне године, а да се новац од концесије Аеродрома "Никола Тесла" у Београду очекује до краја године.

Он је навео да је Министарству важно да комуницира са представницима пословне заједнице у Србији и да се са њима размењују искуства.

Досада урађено министар је упоредио са слагањем коцкица које ће довести до сјајног мозаика. Раст привреде од 4,9 одсто и пораст инвестиција, каже, пласирају Србију и у лигу шампиона.

Појачање ће бити пакет олакшица почев од укидања 0,75 одсто накнаде за незапослене.  

Подсетио је да је 2013. године Србија била на ивици банкротства, а да је само у првих шест месеци ове године стопа раста 4,9 одсто.

Каже да и учешће јавног дуга из месеца у месец опада и тренутно је испод 60 одсто, а подсећа да је инфлација ниска и незапосленост испод 12 одсто.

Прилив страних инвестиција у Србију износи 1,4 милијарде у првих шест месеци, што је више за 16 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је Мали.

Понавља да ће у наредном периоду бити испуњено обећање о повећању плата и пензија и да ће се радити на повећању потрошње.

Говорећи о акцизној политици Министарства, рекао је да се по том питању политика Министарства неће мењати у наредном периоду.

Министар финансија најавио је данас да ће ресорно министарство врло брзо изаћи са предлогом о укидању доприноса за Националну службу за запошљавање од 0,75 одсто коју плаћају послодавци јер је циљ државе, каже, да се одрже позитивни економски трендови и растерети пословање компанија у Србији.

"Оно о чему размишљамо је смањење неких доприноса на терет накнада послодавцима. Ту не улазите у питање локала а послодавци имају ефекат  што је важно, а могу тај новац да уложе или као повећање инвестиција или зарада, али стимулативна мера која њима показује колико наше окружење постаје конкурентније", каже Мали. 

Послодавци и чланови Америчке привредне коморе као проблем наводе велики удео сиве економије, дуго чекање на повраћај ПДВ-а и лошу примену иначе добрих закона.

"Врло ретко у Србији видимо инсталиране механизме за анализу спровођења да се брзо увиди где је проблем у спровођењу па да се онда тај проблем и реши. Мислим да је то спровођење прописа за нијансу у Србији можда већи проблем", истиче председница Америчке привредне коморе у Србији Јелена Павловић. 

 

 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво