Мали: До 1. октобра најкасније укидање закона о смањењу пензија

Најкасније до 1. октобра биће укинут Закон о привременом умањењу пензија, а после тога исто чека и Закон о привременом смањењу зарада у јавном сектору, најављује министар финансија. За јесен се планира и доношење пакета закона који би требало да олакшају пословање привреди а који је део пореске реформе која би требало да се заврши 2021. године.

Мањи трошкови пословања, већа конкурентност производа и бољи стандард грађана, основни су циљеви реформи каже први човек српских финансија. Шта је урађено, а на чему треба радити, разговараће се и са Мисијом ММФ-а која стиже 24. септембра.  

Мали је данас на састанку са мисијом ММФ-а из Београду разговарао о детаљима везаним за повећање пензија.

"Овај састанак данас је посвећен повећању пензија. Већ ове, а најкасније наредне недеље изаћи ћемо пред Владу са изменама Закона о ПИО фонду, који ће дефакто бити основ за тако нешто. Овај састанак је везан за ту тему. Очекује нас још шест, седам или осам закона на ту тему, измене закона о ПИО фонду, порезу на имовину и порезу на добит, о обавезном социјалном осигурању", каже Мали. 

Званична делегација ММФ-а са Џејмсом Руфом на челу требало би да дође у 24. септембра и да борави у Београду до 4. октобра. 

Одмах након што прође Владу, закон ће се наћи у Скупштини, а рок за његово ступање на снагу је 1. октобар.   

"До краја 2021. биће потпуно спроведена реформа Пореске управе"

До краја 2021. године биће потпуно спроведена реформа Пореске управе, за шта је обезбеђен новац, поручио је министар финансија.

Мали је рекао да ће у наредном периоду, до краја године, бити завршена стратегија за реформу Управе, и да је држава добила 50 милиона долара од Светске банке за куповину софтвера, набавку нове опреме и изградњу нових објеката.

Он је констатовао да је срамота неиздавати фискални рачун и да је ружна слика колико се кафића и ресторана затвара због неплаћања пореза.

Каже да ће, када власници буду кажњени са годину дана забране пословања, тај власник локала "изаћи из посла".

Мали је објаснио да је све више оних који плаћају порез и да је то обавеза грађана, али и да је обавеза државе да обавештава грађане за шта се новац троши.

Министар је рекао и да је израда закона о јавним набавкама завршена и да ће у наредном периоду бити представљен јавности као и Влади, а да ће се послати и на оцену у Брисел.

"Закон о јавним набавкама је готов и биће представљен јавности. У питању је системски закон где много тога може још да се унапреди и уради", казао је Мали.

Мали је на радном доручку у организацији Америчке привредне коморе говорио о фискалним и економским реформама које ће Министарство спроводити у оквиру фискалне политике 2018. и 2019. године, као и о приоритетима компанија чланица Америчке привредне коморе у Србији (AMCHAM), али и њиховом виђењу пословног окружења и неопходним реформама за његово унапређење.

"Државу у септембру очекује враћање старих дуговања" 

Министар је рекао и да државу у септембру очекује враћање старих дуговања, односно плаћање милијарде долара за смањење јавног дуга.

До краја године ће, каже, бити формирано и координационо тело које ће дефинисати приоритете у наредне три године по питању великих пројеката, а том координационом телу ће председавати премијерка Ана Брнабић.

Мали је рекао да су јавне финансије стабилне и да новца у буџету има довољно и рекао да ће новац од РТБ "Бора" бити ефектиран наредне године, а да се новац од концесије Аеродрома "Никола Тесла" у Београду очекује до краја године.

Он је навео да је Министарству важно да комуницира са представницима пословне заједнице у Србији и да се са њима размењују искуства.

Досада урађено министар је упоредио са слагањем коцкица које ће довести до сјајног мозаика. Раст привреде од 4,9 одсто и пораст инвестиција, каже, пласирају Србију и у лигу шампиона.

Појачање ће бити пакет олакшица почев од укидања 0,75 одсто накнаде за незапослене.  

Подсетио је да је 2013. године Србија била на ивици банкротства, а да је само у првих шест месеци ове године стопа раста 4,9 одсто.

Каже да и учешће јавног дуга из месеца у месец опада и тренутно је испод 60 одсто, а подсећа да је инфлација ниска и незапосленост испод 12 одсто.

Прилив страних инвестиција у Србију износи 1,4 милијарде у првих шест месеци, што је више за 16 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је Мали.

Понавља да ће у наредном периоду бити испуњено обећање о повећању плата и пензија и да ће се радити на повећању потрошње.

Говорећи о акцизној политици Министарства, рекао је да се по том питању политика Министарства неће мењати у наредном периоду.

Министар финансија најавио је данас да ће ресорно министарство врло брзо изаћи са предлогом о укидању доприноса за Националну службу за запошљавање од 0,75 одсто коју плаћају послодавци јер је циљ државе, каже, да се одрже позитивни економски трендови и растерети пословање компанија у Србији.

"Оно о чему размишљамо је смањење неких доприноса на терет накнада послодавцима. Ту не улазите у питање локала а послодавци имају ефекат  што је важно, а могу тај новац да уложе или као повећање инвестиција или зарада, али стимулативна мера која њима показује колико наше окружење постаје конкурентније", каже Мали. 

Послодавци и чланови Америчке привредне коморе као проблем наводе велики удео сиве економије, дуго чекање на повраћај ПДВ-а и лошу примену иначе добрих закона.

"Врло ретко у Србији видимо инсталиране механизме за анализу спровођења да се брзо увиди где је проблем у спровођењу па да се онда тај проблем и реши. Мислим да је то спровођење прописа за нијансу у Србији можда већи проблем", истиче председница Америчке привредне коморе у Србији Јелена Павловић. 

 

 

број коментара 21 пошаљи коментар
(среда, 05. сеп 2018, 10:57)
Бобан57 [нерегистровани]

рука у туђи џеп, савремена реформа

Председник: 85.000,00 од 2014 године до данас кумулативно повећање 7,9% или 6.715,00 динара, 85.000,00+6.715,00 динара=91.715,00 динара, 93.000,00-91.715,00=1.285,00 динара. Дакле, биће повећање 1.285,00 динара или 1,4 %. Где је повећање 20% ??? Где је редовно усклађивање пензија 2 пута годишње ??? Све ће то морати да се врати украдено и тп са каматом!!! ЕСЉП у Стразбуру нас чека!!!

(среда, 05. сеп 2018, 08:59)
Ivana [нерегистровани]

a

A,kad ce se ukinuti zakon o smanjenju plata trudnicama i potodiljama...?

(среда, 05. сеп 2018, 06:17)
beki [нерегистровани]

beki@gmail.com

Prava nagrada za sve penzionere.

(среда, 05. сеп 2018, 00:53)
Maja [нерегистровани]

...

Lepa vest za sve penzionere, državna kasa je puna, zahvaljujući odgovornoj politici, tako da će i penzije biti veće.

(среда, 05. сеп 2018, 00:46)
anonymous [нерегистровани]

...

Odlicne vesti!

(среда, 05. сеп 2018, 00:25)
Rada [нерегистровани]

Penzije

A šta je sa penzionerima koji imaju celu penziju 13 900.din koliko njima sleduje povećanje penzija...to niko ne spominje..
Mislim da treba i oni da žive ...al koliko vidim uvek dobije više onaj ko ima ...najniža penzija ne bi trebala biti ispod
20000 hiljda...ali koga briga za to...onaj ko ima ne razmišlja o onome što nema

(уторак, 04. сеп 2018, 22:45)
Helleri [нерегистровани]

Igraju se

"Понавља да ће у наредном периоду бити испуњено обећање о повећању плата и пензија и да ће се радити на повећању потрошње". Nema tu nikakvog povećanja nego ukidanja uredbe o smanjenju plata i penzija.

(уторак, 04. сеп 2018, 21:43)
Boka [нерегистровани]

Srbija

Velika stvar za penzionere.

(уторак, 04. сеп 2018, 17:54)
Zorica [нерегистровани]

Zasluženo

Najrevnosniji građani Srbije. Prvo državi sve plaćaju, sve obaveze i raćune.,a njima šta ostane, pa taman gladovali. Veliki teret podneli i ovo zaslužili.

(уторак, 04. сеп 2018, 17:48)
anonymous [нерегистровани]

paramonte

Svi ce to jedva docekati,nije to mala stvar.