Бољи дани за овчарство

Протеклих година у Србији се број оваца не смањује и креће се око 1,7 милиона. Разлог за то су повећане државне субвенције, подстицаји из покрајинског буџета Војводине и повећање површина државне земље по праву пречег закупа за узгајиваче оваца. На северу Баната још су се додатно ангажовали да сачувају и уматиче грла аутохтоне сорте "чоканска цигаја."

Бољитка у овчарству има, каже Тодор Голић произвођач из Чоке са стадом од стотину оваца.  

Сматра да би фармерима било додатно лакше да се спискови за субвенције раде одмах по завршетку конкурса у јулу, да не касне државни подстицаји и да има организованог откупа.

"Вуна не треба ником. Јагње је добро и једино је то зарада. А опет мужа, нема неког организованог откупа, па се не ради то", каже Тодор Голић, пољопривредник из Чоке.

Породични посао у овчарству жели да настави Миодраг Урбан из Мола. Аутомеханичар је по струци, али пре види наду на свом газдинству са 150 оваца. Најављује да неће више ручно шишати овце, већ ће наручити машину за то из Немачке.

"Та машина може да одради на дан око 100, 120 комада. Можемо да ошишамо оваца. Јесте, мало је скупа, али исплатиће се временом", рекоа је Миодраг Урбан, пољопривредник из Мола.

Произвођачи оваца са севера Баната изложбама попут ове у Санаду, желе да подстакну гајење аутохтоне сорте "чоканска цигаја". Она се прилагодила на тешке зимске и летње услове у овом делу равнице. Број грла је релативно мали, што је проблем за матичење.

"Тај сам поступак уматичења траје од 15 до 24, ако постоје основе за тај рад, а то је да постоје педигреи, да постоје грла која су негде већ била праћена", каже Драгутин Ковалић из Земљорадничке задруге "Греда" у Башаиду.

Од 900 пољопривредника млађих од 40 година на конкурсу за покрајинске подстицаје јавила су се 72 сточара.

Уз државне субвенције од 7.000 динара по уматиченом грлу, из Министарства је стигла и Уредба са погодношћу за овчаре. По праву пречег закупа, на десет оваца могу закупити један хектар државне земље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво