Ко је "Циђин", стратешки партнер за РТБ

Влада је почела припрему уговора за РТБ "Бор", који ће са стратешким партнером "Циђин мајнинг групом" потписати током овог месеца. У Србији су велика очекивања од доласка кинеске компаније у Бор.

"Циђин" је основан 1993. године у граду Циђиншану. У Кини су први по производњи злата, а други по производњи бакра – лане су произвели 213.765 килограма злата и више од 636.000 тона бакра.

У врху су и са производњом цинка и олова. То им је прошле године обезбедило 22. позицију међу најуспешнијим светским рударским компанијама на берзама.

Директор Сектора за анализу и услуге у ПКС Бојан Станић каже да се та позиција побољшала.

"По тренутној тржишној капитализацији, а то је око 10,7 милијарди долара, сврстава је, када посматрамо компаније које су листиране на берзи у области рударства, на 17. или 18. позицију", истакао је Станић.

"Циђин" је на крају прошле године имао 510 милиона чистог профита. По оцени стручњака, РТБ је добио стабилног стратешког партнера који ће прво да инвестира, а иза кога стоји моћна кинеска држава.

"Они могу да посматрају на дужи рок чак и по цену да можда годину, две или три не бележе неки профит или не бележе значајан профит, а да то буде после пете-шесте године", каже Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

Поред пословања у чак 20 кинеских провинција, "Циђин" ради у још девет земаља – Аустралији, Канади, Конгу, Киргистану, Папуа Новој Гвинеји, Перуу, Русији, Таџикистану и у Јужној Африци.

Економиста Горан Николић са Института за европске студије каже да је добра страна доласка Кинеза и то што они гледају стратешке интересе јер овој компанији ово је прва инвестиција на европском тлу.

"За нас је најважнија ствар да њихов долазак обезбеђује развој источне Србије, односно да неће бити отпуштања радника. Додатно обећане инвестиције би могле да донесу и нова радна места", каже Николић.

РТБ је једини произвођач бакра у нашој земљи, а има и тржиште.

"Свакако да су то сировине које ће бити коришћене приликом изградње инфраструктурних пројеката у овом делу Европе, чиме ће се омогућити њихов пројекат 'Један појас – један пут'", рекао је Станић.

Све производне операције и пројекте "Циђина" усклађене су са смерницама Светске банке за здравље и безбедност животне средине. То ће, поручују, применити и у "Бору".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво