Ко је "Циђин", стратешки партнер за РТБ

Влада је почела припрему уговора за РТБ "Бор", који ће са стратешким партнером "Циђин мајнинг групом" потписати током овог месеца. У Србији су велика очекивања од доласка кинеске компаније у Бор.

"Циђин" је основан 1993. године у граду Циђиншану. У Кини су први по производњи злата, а други по производњи бакра – лане су произвели 213.765 килограма злата и више од 636.000 тона бакра.

У врху су и са производњом цинка и олова. То им је прошле године обезбедило 22. позицију међу најуспешнијим светским рударским компанијама на берзама.

Директор Сектора за анализу и услуге у ПКС Бојан Станић каже да се та позиција побољшала.

"По тренутној тржишној капитализацији, а то је око 10,7 милијарди долара, сврстава је, када посматрамо компаније које су листиране на берзи у области рударства, на 17. или 18. позицију", истакао је Станић.

"Циђин" је на крају прошле године имао 510 милиона чистог профита. По оцени стручњака, РТБ је добио стабилног стратешког партнера који ће прво да инвестира, а иза кога стоји моћна кинеска држава.

"Они могу да посматрају на дужи рок чак и по цену да можда годину, две или три не бележе неки профит или не бележе значајан профит, а да то буде после пете-шесте године", каже Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

Поред пословања у чак 20 кинеских провинција, "Циђин" ради у још девет земаља – Аустралији, Канади, Конгу, Киргистану, Папуа Новој Гвинеји, Перуу, Русији, Таџикистану и у Јужној Африци.

Економиста Горан Николић са Института за европске студије каже да је добра страна доласка Кинеза и то што они гледају стратешке интересе јер овој компанији ово је прва инвестиција на европском тлу.

"За нас је најважнија ствар да њихов долазак обезбеђује развој источне Србије, односно да неће бити отпуштања радника. Додатно обећане инвестиције би могле да донесу и нова радна места", каже Николић.

РТБ је једини произвођач бакра у нашој земљи, а има и тржиште.

"Свакако да су то сировине које ће бити коришћене приликом изградње инфраструктурних пројеката у овом делу Европе, чиме ће се омогућити њихов пројекат 'Један појас – један пут'", рекао је Станић.

Све производне операције и пројекте "Циђина" усклађене су са смерницама Светске банке за здравље и безбедност животне средине. То ће, поручују, применити и у "Бору".

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 04. сеп 2018, 08:55)
anonymous [нерегистровани]

kinezi

kako to da se njima isplati taj rudnik a nama ne isplati?

(уторак, 04. сеп 2018, 06:43)
TRex [нерегистровани]

Profit

Pošto se akcije kineske firme nalaze na berzama Hong Konga i Šangaja, oni na sajtu objavljuju i podatke o poslovanju : „Dobit Zijin Grupe povećana je za 68% u prvoj polovini 2018 u odnosu na isti period prošle godine; a prihodi su povećani za 32.75% u odnosu na prethodnu godinu".
To ostvareno većom prodajom zlata, bakra i cinka po povoljnim cenama na berzi, jer firma ima mogućnosti da sačeka skok cena i ostvari veći profit.