Сарадња с "Росатомом" шанса за српске фирме и науку

Примена нуклеарне енергије у мирне сврхе и могућности сарадње Србије и Русије на том пољу – то су биле тема разговора представника руске државне корпорације "Росатом" са домаћим компанијама и институцијама. "Росатом" је светски лидер у нуклеарној технологији са пословима вредним 130 милијарди долара. Разматра се могућност да убудуће послује и у Србији.

Борис Арсејев из Департмана међународног предузетништва "Росатома" поручује да је та корпорација спремна да Србији понуди широк спектар решења када је реч о нуклеарној енергији, пре свега у области медицине и борби против онколошких болести. То би, каже Арсејев, значајно утицало на квалитет живота.

"После много година истраживања, "Росатом" има резултате и у обновљивим изворима енергије. У нашем портфолију је 1.000 мегавати енергије ветра. Осим нукеларног, развијамо и друге облике енергије, еколошки чисте", истакао је Арсејев. 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић оценио је да је повезивање са "Росатомом" велика шанса за српске компаније из области електротехнике, машиноградње, грађевине, медицине, ИТ, свих компанија везаних за дигитализацију, пољопривреде и роботике.

Поред тога, сарадња са том корпорацијом изузетна шанса за трансфер знања за наше научно-истраживачке опрганизације и универзитете.

Министар Поповић је подсетио да је у мају, у Сочију, са генералним директором "Росатома" Алексејем Лихачовом потписао споразум о сарадњи између Владе Србије и те руске државне корпорације.

"Тај споразум је одлична основа и гарант будуће сарадње српских институција, али и бизниса, са партнерима из Росатома. Уверен сам да ће та сарадња донети директне нове инвестиције и радна места у Србији", каже Поповић.

Нагласио је да ће долазак "Росатома" послати јасан сигнал и бројним руским малим и средњим компанијама да дођу у Србију и остваре интензивну сарадњу са српском привредом.

"Росатом" обухвата више од 300 предузећа са преко 250.000 запослених, а Поповић истиче да је та компанија моћан систем који је глобално оперативан и који нуди заокружена техничка решења, производе и услуге у области нукеларне енергије.

Корпорација активна на пет континената

Поповић је навео и да је у пословном смислу "Росатом" активан на пет континената, а да у Европи остварује пословне активности у 16 земаља: Финској, Шведској, Аустрији, Холандији, Белгији, Немачкој, Француској, Шпанији, Енглеској, Швајцарској, Чешкој, Словачкој, Пољској, Мађарској, Литванији и Бугарској.

"Међутим, у овом тренутку не послује у Србији и зато смо ми данас овде да разговарамо о пословној сарадњи српске економије и српског бизниса са Росатомом", каже Поповић.

У овом тренутку "Росатом" има договорених послова у висини од 133 милијарде долара у следећих десет година и то је податак који, истиче Поповић, најбоље говори о стабилности и снази ове компаније, али и о прилици која у тим пословима може да се отвори за српске добављаче.

"Српске компаније могу да буду добављачи производа и услуга за Росатом не само у Русији, већ и на другим тржиштима на којима је Росатом присутан", навео је Поповић. Истакао је значај данашњег скупа не само за развој сарадње са "Росатомом" и њихових будућих партнера у Србији, већ и за развој привредне и научно-истраживачке сарадње Србије и Русије.

"Желимо ангажовану и друштвено релевантну науку и Србију која се развија као друштво засновано на знању и иновацијама. Влада Србије чини огромне напоре да се оснажи веза између науке и привреде, која у будућности треба да допринесе економском расту и већем запошљавању", нагласио је Поповић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво