Ратари задовољни приносом кукуруза, цена разочарала

На пољима Србије у току је берба кукуруза којим је у односу на прошлу годину засејано стотину хиљада хектара мање, али се очекују већи приноси због одличног рода. Само на подручју пет општина Средњег Баната кукуруз је засејан на око 90.000 хектара.

Слободан Живовић из Лукићева међу првим ратарима је почео бербу кукуруза петнаестак дана пре уобичајеног рока. Применио је комплетну агротехнику па очекује и добар род као и већина ратара јер кукуруз је, већ сада је сасвим извесно, рекордно родио.

"Ове године имам засејано 150 хектара под кукурузом. Надам се да ће просечан принос бити десет тона по хектару. Квалитет кукуруза је добар у односу на хектолитар", каже Слободан који једино није задовољан ценом за коју се прича да ће бити 14 динара.

"То је пресмешно и једноставно не задовољава услове производње", рекао је Слободан.

Исидор Битевић из Ечке кукуруз гаји на десет хектара. Ни њега не муче приноси већ цена овогодишњег рода.

"Тренутно се прича да ће бити од четрнаест до петнаест динара без ПДВ-а, а мислим да би без ПДВ-а седамнаест до осамнаест динара задовољило произвођаче ове године", објашњава Исидор.

Указује да је висока цена семена, а да су поскупеле и цене репроматеријала и ђубрива у односу на период од пре пет година. "А цена нам је нижа него што је била 2015. или 2016. године. Тако да је мала зарада на кукурузу", навео је Исдор.

Оцењује да је цена од 14 динара "позитивна нула" јер треба обнављати механизацију, "обезбедити мало и за живот а не радити само за трговце и препродавце".

Иако су ове године под кукурузом знатно мање површине, то се неће одразити на укупан принос.

"С обзиром на то да је површина под кукурузом нешто мања, негде око 900.000 хектара је засејано ове 2018. године у Србији, у сваком случају виши приноси ће надокнадити тих стотинак хиљада хектара колико је мање засејано у односу на претходну годину", рекао је Живота Јовановић са Института за кукуруз Земун поље.

Уколико временске прилике то дозволе већ у наредних двадесетак дана берба кукуруза би требало да буде завршена, а као и претходних година највећи део ратара кукуруз ће оставити на чување у складиште и чекати бољу цену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво