Антић: Приватизација РТБ-а донеће и нова радна места

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже за РТС да је РТБ "Бор" до јуче био омча око врата Србије а да је кинеска инвестиција обезбедила да РТБ буде дугорочно стабилан. Напомиње да ће Кинези донети профит за све.

Александар Антић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да понуда кинеске компаније "Циђин мајнинг груп" превазилази сва очекивања.

"Довели смо РТБ у позицију да буде атрактиван за светске компаније. У неколико година смо РТБ 'Бор' учинили потпуно другачијим него што је био. Сваки покушај приватизације до сада је био неуспешан", подсећа Антић.

Каже да је победник тендера обећао инвестициони циклус од милијарду и 260 милиона долара, плус двеста милиона долара за покривање текућих дугова РТБ-а.

"То је заиста сјајна понуда. И друга понуда је била сјајна и обе су направиле да тендер буде успешан. Руси су имали мањи инвестициони програм и тражили су већи број процената", истиче министар Антић.

Додаје да је РТБ "Бор" стратешки значајна компанија за Србију.

"РТБ има велики утицај на економију земље, његов значај за читаву источну Србију је фантастичан. Ова инвестиција је обезбедила да РТБ 'Бор' буде дугорочно стабилан и да капитално учествује у нашој индустријској производњи. У овом тренутку он учествује са 0,8 одсто у укупном БДП-у. Очекујем да након шесте године, када се завршава инвестициони циклус, учешће порасте на више од два одсто", напомиње министар.

Каже да сваки нови рудник обезбеђује нову инфраструктуру и већи квалитет живота.

"Ово је највећа ствар за источну Србију и људе који тамо живе и раде. Ми смо у првој фази закуцали 5.000 радних места и тражимо да се толико задржи. Тражили смо и да се уђе у нове инвестиције, а та нова производња сигирно ће захтевати нова радна места", објашњава Антић.

Додаје да ће Србија са кинеском компанијом финализовати уговор према којем ће Србија штитити свој интерес.

"До јуче је РТБ 'Бор' био омча око врата Србије. Кинези ће донети профит за све, а 37 одсто је наш део тог профита", рекао је Антић.

број коментара 0 пошаљи коментар