Антић: Приватизација РТБ-а донеће и нова радна места

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже за РТС да је РТБ "Бор" до јуче био омча око врата Србије а да је кинеска инвестиција обезбедила да РТБ буде дугорочно стабилан. Напомиње да ће Кинези донети профит за све.

Александар Антић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да понуда кинеске компаније "Циђин мајнинг груп" превазилази сва очекивања.

"Довели смо РТБ у позицију да буде атрактиван за светске компаније. У неколико година смо РТБ 'Бор' учинили потпуно другачијим него што је био. Сваки покушај приватизације до сада је био неуспешан", подсећа Антић.

Каже да је победник тендера обећао инвестициони циклус од милијарду и 260 милиона долара, плус двеста милиона долара за покривање текућих дугова РТБ-а.

"То је заиста сјајна понуда. И друга понуда је била сјајна и обе су направиле да тендер буде успешан. Руси су имали мањи инвестициони програм и тражили су већи број процената", истиче министар Антић.

Додаје да је РТБ "Бор" стратешки значајна компанија за Србију.

"РТБ има велики утицај на економију земље, његов значај за читаву источну Србију је фантастичан. Ова инвестиција је обезбедила да РТБ 'Бор' буде дугорочно стабилан и да капитално учествује у нашој индустријској производњи. У овом тренутку он учествује са 0,8 одсто у укупном БДП-у. Очекујем да након шесте године, када се завршава инвестициони циклус, учешће порасте на више од два одсто", напомиње министар.

Каже да сваки нови рудник обезбеђује нову инфраструктуру и већи квалитет живота.

"Ово је највећа ствар за источну Србију и људе који тамо живе и раде. Ми смо у првој фази закуцали 5.000 радних места и тражимо да се толико задржи. Тражили смо и да се уђе у нове инвестиције, а та нова производња сигирно ће захтевати нова радна места", објашњава Антић.

Додаје да ће Србија са кинеском компанијом финализовати уговор према којем ће Србија штитити свој интерес.

"До јуче је РТБ 'Бор' био омча око врата Србије. Кинези ће донети профит за све, а 37 одсто је наш део тог профита", рекао је Антић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво